Επιχορήγηση των δήμων της χώρας με 150 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων και δύο νέες προσκλήσεις του προγράμματος «ΦιλόΔημος» για κατασκευή υποδομών σε σχολικές μονάδες, ανακοίνωσε o υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός τα 150 εκατ. ευρώ προορίζονται για δράσεις που εξυπηρετούν τους αναπτυξιακούς άξονες του «ΦιλόΔημου» και ειδικότερα χρηματοδότηση μελετών και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων για έργα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και για κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες με την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διοικητικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και χρηματοδότηση των σχετικών μελετών.

Σχετικά με τις νέες προσκλήσεις, η πρώτη αφορά την εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ. Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε σχολική μονάδα καθορίζεται σε 1.000 - 2.000 ευρώ για την εκπόνηση μελετών και σε 1.500 - 3.000 ευρώ για την υλοποίηση των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας.

Η δεύτερη πρόσκληση αφορά την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις, που υπάρχουν έως και σήμερα στα περισσότερα σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με την καταγραφή του υπουργείου Εσωτερικών, από τις περίπου 4.000 σχολικές μονάδες (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) οι 7.361 δεν διαθέτουν ράμπες για αναπηρικά αμαξίδια και οι 9.917 δεν διαθέτουν χώρους υγιεινής για ΑμεΑ. Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε μονάδα είναι 500 ευρώ για κατασκευή ραμπών και 2.500 ευρώ για κατασκευή χώρων υγιεινής.

«Οι πρωτοβουλίες αυτές που αναλαμβάνουμε μέσα από τον Φιλόδημο για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων που σχετίζονται με τα σχολεία δεν είναι αποσπασματικές δράσεις. Εντάσσονται σε μια συνολική πολιτική που έχουμε αναπτύξει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εργασίας», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες πρωτοβουλίες και δράσεις που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στα σχολεία και τους νέους, σημείωσε ότι στο πρόγραμμα του «ΦιλόΔημου» για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων έχουν ενταχθεί 309 δήμοι, οι οποίοι θα επιχορηγηθούν συνολικά με 50 εκατ. ευρώ.

Επίσης, λήγει στις 13 Μαΐου η προθεσμία που έχουν οι δήμοι για να αναβαθμίσουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με βάση τις προδιαγραφές σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις 78 δήμων για 387 σταθμούς και βρίσκονται προς έγκριση άλλες 80 αιτήσεις δήμων. Η συνολική χρηματοδότηση φτάνει τα 95 εκατ. ευρώ και ο κάθε δήμος χρηματοδοτείται με έως 50.000 ευρώ ανά σταθμό. Ενισχύονται με 120 εκατ. ευρώ οι δήμοι για την ανέγερση και επανάχρηση δημοτικών κτιρίων. Επιπλέον ολοκληρώθηκε πρόγραμμα ύψους 70 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών, στο οποίο εντάχθηκαν 319 δήμοι.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Θεόδωρος Γκοτσόπουλος αναφερόμενος στο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, ύψους 15 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δήμων με σκοπό τη διαμόρφωση νέων τμημάτων βρεφονηπιακών σταθμών σε ήδη υπάρχοντα κτίρια, είπε ότι έχουν εγκριθεί ήδη οι αιτήσεις 110 δήμων για περίπου 2.500 νέες θέσεις για βρέφη και νήπια, που θα είναι στη διάθεση τους από τον προσεχή Σεπτέμβριο.