(Ενημέρωση 14:00) Ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Ε.Φ.Κ.Α., για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις.

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, εγκαινίασαν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σήμερα ανοίγει η εφαρμογή για την υποβολή της αίτησης στην ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η ηλεκτρονική αίτηση γίνεται αρχικά στον ΕΦΚΑ για τους µη µμισθωτούς (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) και ακολούθως η διαδικασία συνεχίζεται στο ΚΕΑΟ για την επιλογή των δόσεων (έως 120).

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι  αν ένας οφειλέτης έχει χρέη από περισσότερες αιτίες, για παράδειγμα λόγω εργοδοτικών εισφορών και λόγω αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών τότε δεν ενοποιούνται οι οφειλές αλλά ο οφειλέτης ρυθμίζει διαφορετικά την κάθε οφειλή.

Αναλυτικά, στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) θα προστεθεί η επιλογή «Ρύθμιση οφειλών βάσει του νόμου 4611/2019» και στις τρεις υπάρχουσες κατηγορίες «Ασφαλισμένοι», «Εργοδότες», «Συνταξιούχοι».

Από την εν λόγω επιλογή θα εισέρχονται όλοι στο ψηφιακό «μενού» της νέας ρύθμισης. Ακολούθως, θα εμφανίζονται αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία και ο οφειλέτης θα πιστοποιείται µε τους κωδικούς Taxisnet, το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ. Θα ακολουθούν το εξειδικευμένο ενημερωτικό για τους όρους της ρύθμισης, τα στοιχεία ταυτότητας του οφειλέτη από το Μητρώο, καθώς και διεύθυνση, τηλέφωνο και email.

Αφού ο οφειλέτης επιλέγει την αποδοχή των όρων της ρύθμισης, θα ακολουθούν ορισμένα ερωτήματα, όπως αν έχει αναστολή οφειλών, αν έχει ενταχθεί στον νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) ή αν έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Αν εμπίπτει σε µία από αυτές τις τρεις περιπτώσεις, η εφαρμογή δεν θα προχωρά, διότι θα απαιτείται ενημέρωση από το περιφερειακό καταστήματα του ΕΦΚΑ (π.χ. έως πότε έχει αναστολή κ.λπ.).

Στη συνέχεια, ο οφειλέτης θα επιλέγει πρώην ταμείο (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λπ.), και εφόσον είναι ασφαλισμένος του πρώην ΟΑΕΕ ή του πρώην ΟΓΑ, αυτόματα θα του εμφανίζονται το ποσό της παλαιάς οφειλής έως και το 2016 διαιρεμένο σε «Κεφάλαιο», «Προσαυξήσεις» και «Τέλη καθυστέρησης», καθώς και οι μήνες ασφάλισης που αντιστοιχούν στην οφειλή.

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα βλέπουν αυτόματα το ποσό της νέας οφειλής τους, είτε µε επανυπολογισµό για τα έτη ασφάλισης που αντιστοιχούν στη 15ετία 2002-2016 είτε χωρίς επανυπολογισµό. Και στις δύο περιπτώσεις θα εφαρμόζεται και θα εμφανίζεται «κούρεμα» προσαυξήσεων 85%. Θα ακολουθεί η επιλογή «Θέλετε επανυπολογισµό;», στην οποία ο ασφαλισμένος ΟΑΕΕ θα απαντά µε «ναι» ή «όχι».

Οι αγρότες του ΟΓΑ θα βλέπουν αυτόματα το «κούρεμα» προσαυξήσεων 100%. Αν ο οφειλέτης είναι σε άλλο φορέα (π.χ. ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ–ΜΜΕ), μετά το «αίτημα ενημέρωσης» θα εμφανίζεται μήνυμα για αναμονή στοιχείων και ενημέρωση µε νέο μήνυμα μόλις είναι τα στοιχεία διαθέσιμα. Για τα χρέη του 2017 και του 2018 υπάρχει επιλογή την οποία οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν εφόσον έχουν χρέη την εν λόγω διετία.

Ο οφειλέτης θα επιλέγει, στη συνέχεια, αν θέλει να προχωρήσει στη ρύθμιση µε όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα ή να σταματήσει αποθηκεύοντας όσα έχει κάνει και να αναμένει να εμφανιστεί το σύνολο των οφειλών του. Εφόσον ο οφειλέτης επιβεβαιώνει την οριστική υποβολή, θα παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου και το νέο του χρέος διαβιβάζεται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Εντός τριών ημερών ο οφειλέτης πρέπει να πιστοποιηθεί -αν δεν είναι ήδη πιστοποιημένος- στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ. Η διαδικασία συνεχίζεται από εκεί χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Τaxisnet. Αφού η νέα οφειλή βεβαιωθεί και ο χρήστης πιστοποιηθεί, θα εισέρχεται στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ και θα ρυθμίζει τη νέα οφειλή του, επιλέγοντας τις δόσεις που επιθυμεί έως 120 µε μοναδικό κριτήριο το ελάχιστο ποσό των 50 ευρώ (30 ευρώ για τους αγρότες) ανά δόση. Οι εργοδότες θα έχουν δικαίωμα να επιλέξουν εφάπαξ αποπληρωμή. Με την επιλογή της οριστικοποίησης της αίτησης οποιεσδήποτε υπάρχουσες ρυθμίσεις μεταπίπτουν αυτόματα από το ΚΕΑΟ στη νέα ρύθμιση.