Συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την πολιτική του φαρμάκου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου, ο οποίος και προεδρεύει στο ΚΥΣΟΙΠ, το Συμβούλιο «ενέκρινε τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες ενός νέου «μίγματος» φαρμακευτικής πολιτικής μετά το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής, που εισηγήθηκε ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός».

Οι βασικοί άξονες, ειδικότερα, είναι «οι αλλαγές στην τιμολογιακή και αποζημιωτική πολιτική που έχουν ήδη δρομολογηθεί, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μέτρων (αξιολόγηση-διαπραγμάτευση-πρωτόκολλα) για τον επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της ζήτησης και της δαπάνης, η δικαιότερη κατανομή των αυξημένων υποχρεωτικών επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας και ο εξορθολογισμός των επιβαρύνσεων στην εισαγωγή νέων φαρμάκων, η σταδιακή ενίσχυση των ορίων της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (εξωνοσοκομειακής-νοσοκομειακής) σε βάθος 3ετίας (2020-2022) και η ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης της πολιτικής φαρμάκου μέσω του συμψηφισμού των επιστροφών με δαπάνες κλινικών μελετών και καινοτόμων παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα».

Οι κατευθύνσεις αυτές -συνεχίζει η ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ «καθιστούν το πλαίσιο πιο βιώσιμο και προβλέψιμο για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν:

  1. την εγγυημένη πρόσβαση όλων των ασθενών στα φάρμακα
  2. τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών
  3. την είσοδο των πραγματικά καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα
  4. την επάρκεια φαρμάκων στην αγορά
  5. το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας στην κοινωνία

Το ΚΥΣΟΙΠ δεσμεύτηκε να ξανασυζητήσει σε επόμενη συνεδρίασή του αναλυτικότερα τις επιμέρους πτυχές της νέας φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας», καταλήγει.