Περισσότεροι από 45.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι και εργοδότες είχαν υποβάλει μέχρι χθες το πρωί (Παρασκευή) ηλεκτρονική αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι µη µμισθωτοί που προέρχονται από πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ κ.α. και έχουν υποβάλει οριστική αίτηση στον ΕΦΚΑ για προσδιορισμό επανυπολογισµό οφειλών ξεπερνούν τους 36.000, ενώ πάνω από 9.000 εργοδότες έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους απευθείας στο ΚΕΑΟ.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι µη µμισθωτοί (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) υποβάλλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ για τις ατομικές τους εισφορές, όπου λαμβάνει χώρα ο εθελοντικός επανυπολογισµός και η διαδικασία συνεχίζεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ για την επιλογή των δόσεων.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε το μεγάλο ενδιαφέρον σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ ότι το μεγάλο ενδιαφέρον από δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και εργοδότες που σπεύδουν να ρυθμίσουν με ιδιαίτερα ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές τους (με έκπτωση που φθάνει ως και το 70% σε σχέση με την αρχική οφειλή και τις προσαυξήσεις) αποτυπώνεται από τις επισκέψεις στις ψηφιακές εφαρμογές τόσο του ΕΦΚΑ όσο και του ΚΕΑΟ, που ξεπερνούν ήδη τις 165.000.

Επίσης από τους ασφαλισμένους-οφειλέτες που έχουν αιτηθεί ένταξη στη νέα ρύθμιση, περίπου οι 1.500 είναι υποψήφιοι συνταξιούχοι που απεγκλωβίζονται. Η τελευταία κατηγορία αφορά συνταξιούχους που αδυνατούσαν να λάβουν σύνταξη και δηλώνουν ότι εκκρεμεί αίτηση συνταξιοδότησής τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ρύθμιση για τις οφειλές στα ταμεία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.