Σχεδόν το μισό δισ. ευρώ προσεγγίζουν ήδη τα ρυθμισμένα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία μέσω της ρύθμισης των 120 δόσεων.

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που επαληθεύτηκαν μόλις χθες το απόγευμα, σε δυο εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχουν ήδη οριστικά ρυθμίσει πάνω από 22.600 οφειλέτες κάθε είδους, ενώ έχουν αιτηθεί τον προσδιορισμό και επανυπολογισμό των οφειλών τους 48.700 μη μισθωτοί.

Εκτός από τους μη μισθωτούς έχουν ρυθμίσει απευθείας στο ΚΕΑΟ 11.300 εργοδότες όπως και 500 με αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, γεγονός που σημαίνει πως περισσότεροι από 60.000 οφειλέτες έχουν ήδη κάνει χρήση του νέου σχήματος ρύθμισης προς τα Ταμεία.

Ειδικότερα μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν υποβάλλει οριστική αίτηση στον ΕΦΚΑ για προσδιορισμό – επανυπολογισμό οφειλών 48.700 ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ, αγρότες του πρ. ΟΓΑ και αυτοαπασχολούμενοι του πρ. ΕΤΑΑ εκ των οποίων οι 11.000 έχουν ήδη ρυθμίσει στο ΚΕΑΟ τις νέες επανυπολογισμένες οφειλές τους. Από όλους τους μη μισθωτούς που έχουν υποβάλλει αίτηση στον ΕΦΚΑ, οι 2.500 δηλώνουν ότι εκκρεμεί αίτηση συνταξιοδότησης, ανήκουν δηλαδή στους «εγκλωβισμένους» ασφαλισμένους που απεγκλωβίζονται με την ρύθμιση και θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, έχουν ήδη αρχίσει να αναρτώνται και οφειλές του πρώην ΕΤΑΑ για μηχανικούς του ΤΣΜΕΔΕ, υγειονομικούς του ΤΣΑΥ και δικηγόρους του ΤΑΝ (υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση του ΕΤΑΑ ο προσδιορισμός και επανυπολογισμός των οφειλών των αυτοαπασχολούμενων δεν γίνεται αυτόματα όπως συμβαίνει στον ΟΑΕΕ).

Τέλος να σημειωθεί ότι ορισμένοι εργοδότες έχουν προχωρήσει στην εφάπαξ εξόφληση της βασικής οφειλής ώστε να καρπωθούν την διαγραφή των προσαυξήσεων και των τόκων στο 100%, ενώ συνολικά στο ταμείο έχουν μπει πάνω από 10 εκ. ευρώ.