Ρύθμιση - «ανάσα» με επιδότηση δόσης για τους 45.000 δανειολήπτες που είχαν λάβει τραπεζικό στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η νομοθετική ρύθμιση αφορά όσους εργαζομένους έλαβαν έως και το 2014 δάνεια από τράπεζες που προορίζονταν για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, την αποπεράτωση, την επέκταση ή την επισκευή υπάρχουσας κατοικίας και ο πρ. ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο. Με το πλαίσιο αυτό δανειοδοτήθηκαν 120.000 νοικοκυριά εκ των οποίων τα 45.000 εξακολουθούν να οφείλουν.

Σε αυτούς τους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους αν δεν απόπληρώσουν στοχεύει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, καθώς προβλέπει την επιδότηση των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων από τον ΟΑΕΔ – που έχει καταστεί καθολικός διάδοχος του τ. ΟΕΚ – μέσω του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ). Η επιδότηση – το ύψος οποίας μένει να διευκρινιστεί με υπουργική απόφαση – θα δίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια όπως εισόδημα, αξία κύριας κατοικίας και συνολικής ακίνητης περιουσίας, ύψος καταθέσεων κ.α.