Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας σε υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και μέτρα προληπτικής ιατρικής.

Η ΚΥΑ αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, αορίστου και ορισμένου χρόνου, καθώς και στους συμβασιούχους μίσθωσης έργου των OTA α΄και β΄βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, ανάλογα με τον κλάδο/ειδικότητα, τον χώρο και το αντικείμενο εργασίας, παρέχονται τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), καθώς και οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί για την ατομική προστασία τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Δημοσιεύτηκε σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από το 2017, με νόμο που ψήφισε η κυβέρνησή μας, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας χορηγούνται πλέον υποχρεωτικά σε όλους τους εργαζόμενους των ΟΤΑ. Τώρα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπονται αναλυτικά τα μέσα αυτά, ανά ειδικότητα και χώρο εργασίας, καλύπτοντας όλο το φάσμα των πιθανών εργασιακών κινδύνων. Επιπλέον, καθιερώνεται ο υποχρεωτικός προληπτικός ιατρικός έλεγχος των εργαζόμενων (ιατρικές εξετάσεις - αναγκαίοι εμβολιασμοί) και πρότυπη γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, για την αποτελεσματικότερη προστασία της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων γίνεται πράξη".