Σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες με την εισαγωγή νομοσχεδίων στη Βουλή για σημαντικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας προχωρά το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από τη Βουλή, τις επόμενες μέρες είναι ο νόμος - πλαίσιο για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την εποπτεία της αγοράς. Έρχεται να συμπληρώσει τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι και ο οποίος απλοποίησε και επιτάχυνε δραστικά την απλοποίηση και αδειοδότηση των επιχειρήσεων (ήδη περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από αυτό το νέο καθεστώς).

Ο νέος νόμος θέτει κοινούς κανόνες και μεθοδολογία και συντονίζει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διευκολύνοντας την οικονομική δραστηριότητα και προστατεύοντας καλύτερα το δημόσιο συμφέρον.

Επενδύσεις στη βιομηχανία

Από εκεί και πέρα, με νομοσχέδιο που έρχεται τους επόμενους μήνες αναμορφώνεται και απλοποιείται το σύστημα αδειοδότησης για τις επενδύσεις στη βιομηχανία. Επιπλέον, δίνονται κίνητρα για την εγκατάσταση νέων αλλά και τη μετεγκατάσταση υφιστάμενων βιομηχανιών σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα και χρηματοδοτείται ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών τους.

Την ίδια στιγμή αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην ΕΕ για τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία , σε συμμαχία και με άλλες χώρες, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη βιομηχανία, με έμφαση τόσο στους νέους δυναμικούς κλάδους, όσο και στους παραδοσιακούς.