Περισσότερα από 550 επενδυτικά σχέδια ύψους άνω των 230 εκατ. ευρώ, τα οποία εκκρεμούσαν από τον νόμο του 2004 (!) αποπληρώθηκαν μέσα στο 2017, δείγμα του ότι η κυβέρνηση έχει ανεβάσει “στροφές” στο ζήτημα της προώθησης επενδύσεων, λύνοντας ζητήματα τα οποία εκκρεμούσαν για χρόνια, εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος είναι προσανατολισμένος στη βιομηχανία, τη μεταποίηση και την αγροδιατροφή, ενώ είναι καινοτόμος ως προς τα μέσα χρηματοδότησης συνδυάζοντας ενισχύσεις με φοροαπαλλαγές. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς όπου η μερίδα του λέοντος κατευθύνθηκε σε λίγα σχέδια, κατά κανόνα χαμηλής τεχνολογίας, τώρα η έμφαση δίνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην καινοτομία/εξωστρέφεια, σε συνέργειες/δικτυώσεις.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για μεγάλες επενδύσεις προβλέπεται σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ενώ ενισχύσεις προβλέπονται μόνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ήδη από το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου αναπτυξιακού νόμου η αλλαγή στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας έχει αρχίσει να υλοποιείται, καθώς η πλειοψηφία των υποβληθέντων επενδυτικών προτάσεων (άνω του 50% των αιτήσεων) εστιάζεται στους κλάδους της βιομηχανίας και το 58% αυτών έχουν αιτηθεί φοροαπαλλαγών, απομακρυνόμενες από την λογική των επιχορηγήσεων (grants).