Από το τέλος Μαρτίου και ανά ημερολογιακό τρίμηνο θα καταβάλλεται σε 270.000 δικαιούχους συνταξιούχους του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ το μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων για το έτος 2018. 

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Η σχετική απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου προβλέπει ότι ο μέτοχος θεμελιώνει δικαίωμα για μέρισμα αν απομακρυνθεί από την υπηρεσία και έχει συμπληρώσει 20 χρόνια συνολικής συμμετοχής στην ασφάλιση του Ταμείου.

Το μέρισμα μετά τις τρεις περικοπές που υπέστη κατά την περίοδο των μνημονίων από 250 ευρώ περίπου, σήμερα κυμαίνεται στα επίπεδα των 50-140 ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του Ταμείου, φέτος είναι πιθανό να προκύψει μικρό πλεόνασμα, αντίστοιχο με εκείνο του 2017, που έφτασε στα 11 εκατ. ευρώ, αφενός από την αύξηση της εισφοράς, αφετέρου από «διορθωτικές» κινήσεις και περιστολές εσωτερικών δαπανών. Έτσι, μετά από μια μακρά περίοδο ελλειμμάτων, που ξεκίνησε το 2008, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) έπαψε να δανείζεται κάθε μήνα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καταβάλλει τα μερίσματά του. Εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα συνεχιστεί και φέτος, με τα έσοδα από τις εισφορές να επαρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες για μερίσματα.

Αναλυτικά, τα έσοδα του ΜΤΠΥ υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 355.765.480 ευρώ και τα έξοδα σε 354.911.00 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από ασφαλιστικές εισφορές και αντίστοιχα το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του αφορά την καταβολή μερισμάτων σε συνταξιούχους του Δημοσίου(301 εκατ. ευρώ).

Οι αλλαγές στο ύψος των εισφορών προβλέφθηκαν με νόμο τον περασμένο Σεπτέμβριο, αυξάνοντας αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2017, το ποσοστό από 4% σε 4,5% παράλληλα με την αλλαγή της βάσης υπολογισμού τους.

Προϋποθέσεις θεμελίωσης ατομικού δικαιώματος για μέρισμα, πέραν της εικοσαετίας που αρχικά αναφέρεται έχουν επίσης:

-Όσοι έχουν απολυθεί από την Υπηρεσία λόγω ορίου ηλικίας ή 35ετίας ή κατάργησης της θέσης κι έχουν 15 χρόνια συνολικής συμμετοχής.

-Όσοι έχουν δικαιωθεί σύνταξης από το Δημόσιο λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας που δεν οφείλεται στην Υπηρεσία κι έχουν 15 χρόνια συνολικής συμμετοχής.

-Όσοι έχουν δικαιωθεί σύνταξης από το Δημόσιο λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας, που οφείλεται στην Υπηρεσία και συμπληρώσει με εξαγορά 15ετή συμμετοχή, ανεξάρτητα από τον χρόνο συμμετοχής στο Ταμείο.

-Έγγαμη ή χήρα ή διαζευγμένη με ανήλικα παιδιά έχει κατά την ημέρα εξόδου από την Υπηρεσία 15ετή συμμετοχή κι εξαγοράζει το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι την 20ετία.