Την ερχόμενη Δευτέρα, 1 Ιουλίου, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις ένταξης στην προστασία της α’ κατοικίας, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Από τη Δευτέρα οι δανειολήπτες με οφειλές θα μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους, με όσους πληρούν τα κριτήρια να εξασφαλίζουν προστασία της κατοικίας τους από ενδεχόμενο πλειστηριασμό.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για ένα εξάμηνο, μέχρι το τέλος του 2019, και αναμένεται να δεχθεί περίπου 180.000 αιτήματα από κόκκινους δανειολήπτες, εκ των οποίων οι 50.000 αφορούν μικρά επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Οι πρώτες ρυθμίσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Αύγουστο, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι οι τράπεζες έχουν περιθώριο ενός μήνα να εξετάσουν τα αιτήματα και να προτείνουν ρυθμίσεις στους δανειολήπτες.

Η ειδική πλατφόρμα θα είναι συνδεδεμένη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ και τράπεζες) και θα μπορεί να διασταυρώνει το πλήθος των δικαιολογητικών προκειμένου να εγκρίνει ή να απορρίπτει τις αιτήσεις των δανειοληπτών.