Η πορεία υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» εξετάστηκε σήμερα κατά την διάρκεια της συνεδρίαση της 5ης επιτροπής παρακολούθησης, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα και συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπουργείου Οικονομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εταίρων κ.α.

Σύμφωνα με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής, Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας, Γιώργος Λογοθέτης, χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητικό τον ρυθμό υλοποίησης του προγράμματος της Δυτικής Ελλάδας, αλλά επεσήμανε ότι οι χρόνοι είναι ιδιαίτερα πιεστικοί, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι για την εξέλιξη του προγράμματος είναι απαραίτητη η ωρίμανση έργων, ώστε να προχωρήσουν νέες συμβασιοποιήσεις και να αυξηθούν οι ρυθμοί απορρόφησης».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ότι «δουλέψαμε οραματικά, μεθοδικά και αποτελεσματικά» προσθέτοντας: «Λειτουργήσαμε με διαφάνεια και ομαδικότητα. Αξιοποιούμε τους πόρους του προγράμματος και βλέπουμε ήδη θετικές αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες. Προχωρήσαμε σε καινοτόμες πρωτοβουλίες που έδωσαν άλλο στίγμα στο περιφερειακό μας πρόγραμμα».

Επίσης, αναφέρθηκε στην προετοιμασία που έχει γίνει για την τροφοδότηση της Δυτικής Ελλάδας με φυσικό αέριο, αλλά και στις δομές πρόνοιας που στηρίχτηκαν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η προϊστάμενη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, Άλκηστις Σταθοπούλου, παρουσίασε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης.

Όπως είπε, «η συνολική χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Ελλάδα 2014 - 2020 ανέρχεται σε 507,7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 406,2 εκατομμύρια ευρώ αφορούν κοινοτική συνδρομή και τα 101,5 εκατομμύρια ευρώ εθνική συμμετοχή».

Ακόμη, η κ. Σταθοπούλου ανέφερε ότι στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», έχουν ενταχθεί συνολικά 365 έργα και δράσεις, ενώ ο προϋπολογισμός των αποφάσεων ένταξης των έργων ανέρχεται στο ποσό των 425.671.491,85 ευρώ με συγχρηματοδότηση δημόσιας δαπάνης, το οποίο αποτελεί το 83,8% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών επεσήμαναν, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα, όπως στον άξονα ανάπτυξη - εκσυγχρονισμός - συμπλήρωση μεταφορικών υποδομών». Σε αυτό το σημείο η κ. Σταθοπούλου εξήγησε ότι «οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σχετίζονται με τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης, αλλά και συμβασιοποίησης των έργων».

Όσον αφορά στον άξονα προστασία του περιβάλλοντος - μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον, επισημάνθηκε ότι θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί μεγαλύτερη ωρίμανση έργων που σχετίζονται με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Τέλος, ο Απόστολος Κατσιφάρας ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, των συναρμόδιων υπουργείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εταίρων, όπως επίσης τα στελέχη της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, καθώς ήταν η τελευταία συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε κι ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη.