Τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών είναι αισιόδοξα για το αξιόχρεο της χώρας, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS σε ανακοίνωσή του.

«Είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι η πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση στην Ελλάδα, μετά από σχεδόν δέκα χρόνια. Το αποτέλεσμα αυτό δίνει στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και εκλεγμένο πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυρή εντολή και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εφαρμόσει την ατζέντα πολιτικής του», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Με την κυβέρνηση της ΝΔ, o DBRS αναμένει ευρεία συνέχεια της πολιτικής και μία στενή συνεργασία με τους θεσμούς της ΕΕ».

Ο οίκος σημειώνει ότι «θεωρεί την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που ενισχύουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θετική για το αξιόχρεό της και θα παρακολουθεί στενά την πρόοδο της κυβέρνησης στο θέμα αυτό».

Παρά την πρόοδο, σημειώνει, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις. «Το υψηλό απόθεμα των NPLs (μη εξυπηρετούμενων δανείων) εξακολουθεί να επιβαρύνει την επίδοση των ελληνικών τραπεζών και περιορίζει την ικανότητά τους να δανείζουν τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», σημειώνει, προσθέτοντας:

«Επιπλέον, το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό, αν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που υιοθέτησε το Eurogroup τον Ιούνιο του 2018 στηρίζει τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα. Ταυτόχρονα, η επίτευξη των ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% έως το 2022 θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόκληση, αλλά αναμένουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις προς τους θεσμούς της ΕΕ. Σημαντική για την αξιολόγηση είναι και το δημοσιονομικό μείγμα που αποτέλεσε βασικό μέρος της προεκλογικής συζήτησης. Ο DBRS θα έβλεπε θετική την επίτευξη ενός μίγματος που διατηρεί τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ οδηγεί ταυτόχρονα την οικονομία στην ανάπτυξη».

Ο οίκος αναμένει ότι με την εκλογή της ΝΔ θα επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα και θα συνεχισθεί η στενή συνεργασία με θεσμούς της ΕΕ. «Ωστόσο, η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με παράλληλη διατήρηση πιο αναπτυξιακών πολιτικών, είναι πιθανόν να αποτελέσει πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση», προσθέτει.