Προτεραιότητα παίρνουν και πάλι οι εργαζόμενοι στις πληρωμές από υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, έναντι άλλων πιστωτών (τράπεζες, προμηθευτές, εφορία, Ταμεία), για συγκεκριμένα «πλαφόν» οφειλών ανά μήνα.

Είναι σε όλους γνωστό ότι πολλές επιχειρήσεις, ενώ έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους επί 5-6 μήνες, εντούτοις εξακολουθούν να αμείβουν κανονικά τα μεγαλοστελέχη τους με παχυλότατους μισθούς...

Του Γιάννη Αγουρίδη

Όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη στο bigbusiness.gr, κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται να έχουν καταλήξει στην τάξη μεγέθους (2.500-3.000 ευρώ μεικτά ανά μήνα) των οφειλομένων προς εργαζομένους(εξαρτημένη εργασία) που θα μπαίνει στην «πρώτη γραμμή» αποπληρωμής.

Επί της ουσίας, όταν ένας εργαζόμενος έχει λαμβάνειν χρωστούμενα από μια τέτοια επιχείρηση, τότε θα μπορεί να έχει την...πρώτη επιλογή για το παραπάνω ποσό, ενώ εάν του οφείλονται και άλλα χρήματα, αυτά θα ακολουθούν την πρότερη διαδικασία του ισχύοντος Πτωχευτικού Κώδικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρξει και καθορισμός συγκεκριμένου ορίου (λίγων μηνών) για το ποσό αυτό, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές. Αν για παράδειγμα τεθεί στους 3 μήνες τότε το αθροιστικό ποσό που θα αφορά έναν εργαζόμενο θα είναι κοντά στα 7.500-9.000 ευρώ, ενώ αν τεθεί στους 5, τότε το ποσό θα κυμαίνεται στα 12.500-15.000 ευρώ. Με την επιλογή των παραπάνω ποσών θα «κόβονται» κατά το μεγαλύτερο ποσό μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, τα οποία λαμβάνουν πολύ υψηλές αποδοχές.

Νέα χρέη, ΟΑΕΔ και ευρωπαϊκή πρακτική

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η τελική συμφωνία για το ζήτημα αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά την επάνοδο των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα περί τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ οι προαναφερθείσες αλλαγές θα αφορούν νέα χρέη και πιστώσεις και όχι παλαιά.
Επίσης, είναι σημαντικό το ότι αυτός ο οποίος θα διεκδικεί τα χρήματα για λογαριασμό των εργαζομένων θα είναι ο ΟΑΕΔ, ο οποίος με τη σειρά του θα αποδίδει τα οφειλόμενα σε αυτούς, καθώς η θέση του Οργανισμού είναι καταφανώς πιο ισχυρή από ένα μεμονωμένο άτομο.

Αξίζει να σημειωθεί πως με εξαίρεση τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου διατηρούνται κάποια ελάχιστα ποσοστά προστασίας για τις απαιτήσεις των εργαζομένων, σε όλες τις υπόλοιπες χώρες οι τράπεζες είναι αυτές ικανοποιούνται πλήρως (100%) και κατά προτεραιότητα, κάτι που σημαίνει ότι τα παραπάνω αποτελούν ένα θετικό επίτευγμα της διαπραγματευτικής ομάδας, καθώς η ελληνική πλευρά είναι αυτή, η οποία ζήτησε και πέτυχε την ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων στην πτωχευτική διαδικασία.