Το 2018 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα, καθώς ίσως εξέλθει επιτέλους του προγράμματος διάσωσης, όμως μια «καθαρή έξοδος» μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη αν η ευρωζώνη δεν δώσει ουσιαστική και αξιόπιστη ελάφρυνση χρέους, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας πως στην κατεύθυνση αυτή οδηγούν 10 βήματα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τους επόμενους έξι με οκτώ μήνες, η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της χώρας πρέπει να διευθετήσουν ορισμένα καυτά ζητήματα, αν θέλουν να αποφύγουν ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης.

Τα δέκα κρίσιμα αυτά βήματα προς μια «καθαρή έξοδο» είναι τα εξής: 

- Το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, που έρχεται στη Βουλή την Τρίτη: στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 17 Ιανουαρίου προκειμένου οι ελεγκτές του προγράμματος να παρουσιάσουν την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, που στη συνέχεια θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

- Διεξαγωγή stress tests: στα τέλη Ιανουαρίου, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα οριστικοποιήσουν τα σενάρια για τα stress tests στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να ολοκληρώσουν τους ελέγχους αυτούς στην κεφαλαιακή τους επάρκεια νωρίτερα απ’ ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

- Νέο ομόλογο: Η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου ένα νέο ομόλογο, με ωρίμανση πιθανότατα τριών ή επτά ετών, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

- Εκταμίευση δόσης: Κατά τις πρώτες δέκα ημέρες του Φεβρουαρίου, ο ESM αναμένεται να εκταμιεύσει την δόση του προγράμματος διάσωσης που συνοδεύει την εφαρμογή των όρων της τρίτης αξιολόγησης. Το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, όμως θα είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

- Δεδομένα stress tests: Τον Φεβρουάριο, οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν δεδομένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για τα stress tests.

- Μέτρα ελάφρυνσης χρέους: Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πως τον Φεβρουάριο οι πιστωτές θα αρχίσουν να συζητούν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

- Τέταρτη αξιολόγηση: Στις αρχές Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση. Δεν είναι σαφές ακόμα το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, όμως η αξιολόγηση πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο αν η Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει άλλα 82 μέτρα εγκαίρως.

- Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ: Μια από τις σημαντικότερες συναντήσεις των πιστωτών πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στις 20-22 Απριλίου. Η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ πιθανόν θα δώσει στους πιστωτές την ευκαιρία να συζητήσουν την ελάφρυνση χρέους αλλά και το τι έπεται για την Ελλάδα.

- Αποτελέσματα stress tests: Στις αρχές Μαΐου, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests. Αυτό θα δείξει αν οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και, αν ναι, πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για τράπεζες και Ελλάδα.

- Ολοκλήρωση τέταρτης αξιολόγησης: Μέχρι το τέλος Μαΐου ή τον Ιούνιο, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι πιστωτές θέλουν να ολοκληρώσουν την τέταρτη αξιολόγηση και να συνάψουν συμφωνία για τους όρους της όποιας περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους και της μεταμνημονιακής ζωής στην Ελλάδα.

'Οπως σημειώνει το πρακτορείο, οι ελληνικές αρχές αποκλείουν οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα, όμως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας πρόσφατα δήλωσε πως μια πιστωτική γραμμή μετά τον Αύγουστο θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επίσης εκφράζουν την εκτίμηση πως θα υπάρξει κάποιου είδους συμφωνίας “follow-up” μέχρι το 2022, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις, καθώς η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι τότε.