Η κληρονομιές της κρίσης, όπως το υψηλό χρέος, τα κόκκινα δάνεια, το brain drain και το επενδυτικό κενό θα παραμείνουν για ένα αριθμό χρόνων, προειδοποιεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Fortune.

Διευκρινίζοντας δε τι εννοεί σημείωσε ότι για να μειωθεί το χρέος στο 100% του ΑΕΠ θα απαιτηθούν χρόνια. «Χρειαζόμαστε απελπισμένα ξένες άμεσες επενδύσεις», τόνισε.

Αναφερόμενος στο brain drain υποστηρίζει ότι ένα μέρος όσων έφυγαν μπορεί να επιστρέψει αν επιτύχει η χώρα υψηλότερη ανάπτυξη και δημιουργήσει θέσεις εργασίας με καλούς μισθούς. Υπενθυμίζει δε ότι το brain drain δημιουργεί χαμηλότερη ανάπτυξη γιατί μέρος του νέου πληθυσμού μειώνεται και αυτό σημαίνει ότι η δυνητική ανάπτυξη μειώνεται επίσης.

Ο κ. Στουρνάρας σημειώνει πως αν και έχει υπάρξει πρόοδος στα δημοσιονομικά, το τραπεζικό σύστημα, αλλά και την ανταγωνιστικότητα, οι προκλήσεις που κληροδότησε η κρίση είναι βαρύτατες. Οι κυριότερες εξ αυτών είναι τo brain drain και η απουσία επαρκών επενδύσεων. 

«Τα πράγματα είναι πια πολύ καλύτερα. Η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί, το τραπεζικό σύστημα έχει επαρκή κεφάλαια. Βεβαίως υπάρχει η κληρονομιά της κρίσης, που είναι το εξαιρετικά υψηλό χρέος, το brain drain και το επενδυτικό χάσμα. Αυτά τα προβλήματα θα επιμείνουν για αρκετά χρόνια» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας στο αμερικανικό περιοδικό.

Ερωτηθείς για σχεδιαζόμενες επενδύσεις, που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, ο κεντρικός τραπεζίτης, σημειώνει: «Έχουμε απεγνωσμένα ανάγκη από ξένες άμεσες επενδύσεις. Για να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, χρειαζόμαστε υψηλότερες επενδύσεις. Επενδύουμε σήμερα μόνο το 10% του ΑΕΠ, όταν πριν από την κρίση επενδύαμε περίπου το 20%». 

Κληθείς να σχολιάσει εάν η ελληνική οικονομία έχει ξεφύγει τον κίνδυνο, απαντά: «Οπωσδήποτε όχι. Μία χώρα που έχει μόλις βγει από τη λιτότητα οφείλει να είναι προσεχτική». Αναγνωρίζει ότι τα χρόνια της λιτότητας ήταν πολύ επώδυνα για πολλούς Έλληνες και σημειώνει πως εκατοντάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αυτοί που έμειναν είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται περισσότερο από 25% θυμίζει. «Αυτό είναι πολύ, πολύ σοβαρό και θυμίζει την Μεγάλη Σύνθλιψη των ΗΠΑ τις δεκαετίες 1920 και 1930, ενώ διήρκησε περισσότερο στην Ελλάδα» αναφέρει.

Εκφράζει πάντως την ελπίδα ότι η χώρα θα καταφέρει να φέρει πίσω ορισμένους από τους ταλαντούχους Έλληνες, που εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό. Αυτό, όπως τονίζει, δεν πρέπει να γίνει στο μακρινό μέλλον, αλλά άμεσα, με υψηλότερη ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και καλούς μισθούς.