Τις προτάσεις των εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας στην κατεύθυνση υλοποίησης των κυβερνητικών εξαγγελιών αναφορικά με την ανάπτυξη της παραγωγής και της εξωστρέφειας παρουσίασε η διοίκηση του Συνδέσμου τους (ΣΕΒΕ) σε διαδοχικές συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, που είχε χθες στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος Δημήτρης Λακασάς και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Χασάπης συναντήθηκαν με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσο, τον υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γρηγόρη Δημητριάδη, τον αρμόδιο για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη παρουσία του υφυπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου Νίκου Παπαθανάση και του αρμόδιου για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη.

Μεταξύ των ζητημάτων τα οποία έθεσε η διοίκηση του ΣΕΒΕ στα μέλη της κυβέρνησης ήταν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, «το φορολογικό σύστημα και το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και η βελτίωση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, με την κατάργηση της εισφοράς 0.60% του Ν. 128/75 για τις χρηματοδοτήσεις που αποπληρώνονται με προϊόν εξαγωγής και η αναβάθμιση των υποδομών της χώρας». Οι εκπρόσωποι των εξαγωγέων κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίτευξη του στόχου της ενίσχυσης της εξωστρέφειας, μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο, την ενσωμάτωση αρμοδιοτήτων υπηρεσιών και φορέων στο Υπουργείο Εξωτερικών και την αξιοποίηση της μακρόχρονης τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης του ΣΕΒΕ.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων, εκτενής αναφορά έγινε στη δημιουργία ενός «brand name» για τα μακεδονικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να προστατευθούν από το διεθνή ανταγωνισμό και τις συνέπειες που δύναται να έχει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος, ο ΣΕΒΕ παρουσίασε στους εκπροσώπους της κυβέρνησης την πρόταση που έχει καταρτίσει για ειδική πολιτική στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και την ενδυνάμωση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.