Μέσω άρθρου του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας καθώς και τους βασικούς στόχους για το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά:

Η φετινή, 84η ΔΕΘ, συμπίπτει με την έναρξη μιας συγκροτημένης προσπάθειας για την ανάταξη της χώρας, της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης. Αυτή την περίοδο, Έλληνες και ξένοι οικονομικά δρώντες διαπιστώνουν ότι το κλίμα βελτιώνεται ενώ προσδοκούν περαιτέρω ενίσχυση.

Ο Πρωθυπουργός και το Οικονομικό Επιτελείο, βήμα - βήμα, δημιουργούν τις αναγκαίες συνθήκες, με σχέδιο και χωρίς παληκαρισμούς, για την επάνοδο της οικονομίας και της χώρας στην πλήρη κανονικότητα

 Ήδη, κατά το πρώτο δίμηνο της νέας διακυβέρνησης, καταγράφονται, στο πεδίο της οικονομίας, θετικές εξελίξεις.
-    Τα έντοκα γραμμάτια έχουν εκδοθεί με το χαμηλότερο κόστος των τελευταίων 15 ετών.
-    Το 7ετές ομόλογο εκδόθηκε με κόστος δανεισμού στο μισό της αντίστοιχης έκδοσης του 2018.
-    Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύθηκε, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση από το 2008, ξεπερνώντας μάλιστα το μέσο όρο της Ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014.
-    Ο Δείκτης PMI παρέμεινε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας το θετικό οικονομικό κλίμα.
-    Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική, και τα έσοδα ενισχύονται.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, εντείνουμε την προσπάθειά μας. Ορίζοντας επακριβώς το δημοσιονομικό χώρο κάνουμε το καλύτερο, πρωτίστως υπέρ των πολλών.

Όπως πράξαμε, με τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και τη βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των πολιτών.

Όλες οι πολιτικές που σχεδιάζουμε θα πρέπει να έχουν αναπτυξιακή διάσταση, και ως οδηγό την διαρκή αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ αποδοτικότητας και ισότητας. Μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Χωρίς πλειοδοτικούς λαϊκισμούς προσπαθούμε να ανατάξουμε την οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός και το Οικονομικό Επιτελείο προτάσσουμε ως θεμελιώδη στόχο την οικονομική μεγέθυνση εντός πλαισίου πειθαρχημένων, υγιών και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών.

Με αυστηρή τήρηση των προϋπολογισμών, από όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Με δικαιότερη διανομή του παραγόμενου πλούτου, με αυξανόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης, με ευσταθή τραπεζικό τομέα, με κάλυψη του επενδυτικού χάσματος, με εξωστρεφή προσανατολισμό και  ψηφιακό εκσυγχρονισμό.

Η προσέγγιση αυτού του στόχου έχει δρομολογηθεί να γίνει με την κίνηση της χώρας και πρωτίστως της οικονομίας επί ενός ανοδικού, ενάρετου «σπιράλ».

Επί αυτού, ιεραρχημένοι στόχοι είναι το χαμηλό κόστος δανεισμού, η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, η βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και συνακόλουθα η ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας δυνατότητας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο οδικός χάρτης εντός του ανοδικού σπιράλ, ενδεικτικά προβλέπει:

αυστηρή τήρηση των προϋπολογισμών από όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, διεύρυνση της φορολογικής βάσης με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μείωση των φορολογικών βαρών, ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού, κάλυψη του επενδυτικού χάσματος, προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των εμβληματικών επενδύσεων, μείωση των οφειλών του Δημοσίου, εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ταυτόχρονα απαιτείται η δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και τεχνολογικά αναβαθμισμένου κράτους, η επένδυση στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία και η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους συμπατριώτες μας. 

Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε είναι εθνικώς αναγκαία. Δεν είναι ταξική. Όλα τα παραπάνω αποτελούν, εκ των ων ουκ άνευ, προϋποθέσεις για να καταστεί η Ελλάδα μία ισχυρή χώρα στην ιδιαίτερα απαιτητική και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή. Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.