Πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων αναμένεται να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση της οικονομίας από τους δανειστές και το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2018 ξεκινούν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, βοηθούντος και του σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία.

Η αλλαγή κλίματος απέναντι στη χώρα μας έχει καταγραφεί σε όλους τους αξιωματούχους των θεσμών της Ευρώπης και του ΔΝΤ, το οποίο είναι η πρώτη φορά που δεν ζητάει πρόσθετα μέτρα.

Του Σωτήρη Καψώχα

Το κλίμα αυτό εισέπραξε το οικονομικό επιτελείο στο τελευταίο Eurogroup, το οποίο μόνο τυπικά και στο περιθώριο των επαφών που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ασχολήθηκε με την Ελλάδα. Η θετική πορεία της οικονομίας πρόκειται να αποτυπωθεί στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα ανακοινωθούν αύριο στις Βρυξέλλες. Ήδη κλείδωσε η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να ελέγξουν την πρόοδο των 95 προαπαιτούμενων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Ο τελικός έλεγχος της πορείας της αξιολόγησης θα γίνει στο τελευταίο Eurogroup του 2017, στις 4 Δεκεμβρίου, οπότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν τη δημοσιονομική πρόοδο της χώρας, όπως θα προκύπτει από την έκθεση των επικεφαλής του «κουαρτέτου» των δανειστών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα είναι πυκνές και αναμένεται να οδηγήσουν σε ραγδαία αλλαγή του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται η οικονομία και η πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Η δημιουργία χαρτοφυλακίου ρευστότητας, που θα προσεγγίζει τα 16 με 18 δισ. ευρώ (περίπου 9 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τα υπόλοιπα από την έξοδο στις αγορές έως το ερχόμενο καλοκαίρι), αλλά και το είδος της επιτήρησης που θα ασκηθεί στην Ελλάδα, για όσα χρόνια η χώρα χρειαστεί να εξοφλήσει το 75% των χρεών της προς τους Ευρωπαίους, περιλαμβάνονται μεταξύ των διαπραγματεύσεων για τους όρους που θα συνοδεύουν τη λήξη των μνημονίων, μετά τον Αύγουστο του 2018.