Το Eurogroup, που συνεδριάζει αυτή την ώρα, έδωσε την έγκρισή του  για την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs).

Αυτό σημαίνει πως ένα ποσό της τάξεως των 767 εκατ. ευρώ θα επιστραφεί στην Ελλάδα, με την εκταμίευση να αναμένεται τον Ιανουάριο. Πρώτα, όμως, η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί και από κάποια Κοινοβούλια ευρωπαϊκών κρατών, κάτι που αναμένεται να γίνει χωρίς πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα ANFAs και SMPs (όπως και το 1 δισ. που εγκρίθηκε τον Απρίλιο) θα δοθούν για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Τη νέα χρονιά, όμως, θα γίνουν διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενα τα επόμενα χρήματα από κέρδη των ελληνικών ομολόγων να στραφούν και προς άλλες χρήσεις, όπως η ώθηση της ανάπτυξης.

Από πριν την έναρξη της συνεδρίασης οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν θετικές αναφορές για την Ελλάδα.

«Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι θετική, βλέπουμε καλά σημάδια εκεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, τόνισε πως «συνολικά βλέπουμε θετικές εξελίξεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών στόχων και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί το momentum των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», είπε.