Παρέμβαση για τον ΕΝΦΙΑ πραγματοποίησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την Κυριακή στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι η συμβολή της ΝΔ στη μείωση του φόρου είναι μόλις 63 εκατ. ευρώ.

 

Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, δήλωσε:

«Επειδή η ΝΔ πανηγυρίζει κατά τη διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού για την φοβερή μείωση του ΕΝΦΙΑ που έκανε, έθεσα στον κύριο Σκυλακάκη τις εξής 2 απλές ερωτήσεις:

1) Μείωσε ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ τον ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ.;

2) Η ΝΔ έκανε μείωση κατά 205 εκατ. το 2019 και έχει προϋπολογίσει αύξηση 142 εκατ. για το 2020, άρα η δική της συμβολή είναι μόνο 63 εκατ.;

Απάντησαν και ο κ. Σκυλακάκης και ο κ. Βεσυρόπουλος.

Επί της ουσίας επιβεβαίωσαν ότι η απάντηση και στις 2 ερωτήσεις είναι θετική.

Απλώς ο κ. Σκυλακάκης απάντησε εκτός θέματος και ο κ. Βεσυρόπουλος προσέθεσε το εκπληκτικό επιχείρημα ότι η μείωση του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε στα εκκαθαριστικά μετά την νομοθέτηση της μείωσης της ΝΔ και είναι σαν να την έκανε και αυτή η ΝΔ.

Επιπλέον είχε την καλοσύνη ο κ. Βεσυρόπουλος να αποδεχθεί ότι:

1) Η ΝΔ δεν έκανε μείωση 22% στον ΕΝΦΙΑ όπως ισχυρίζονται, παρά μόνο ένα μέρος αυτής.

2) Η ΝΔ δεν έκανε τίποτα για το μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων (το 63%), δηλαδή όσους και όσες έχουν περιουσία έως 60.000.

Ήταν και κάπως φειδωλός με την αλήθεια, βέβαια, όταν υπονόησε ότι η μείωση που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε μόνο τις περιουσίες ως τις 60.000 κάτι το οποίο είναι προφανώς ψευδές.

Για το ότι η συμβολή της ΝΔ στην μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 63 εκατ. απάντησαν κατ' αναλογία της γνωστής έκφρασης: "Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω"».