Ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BB από Β+, με σταθερές προοπτικές.

Η ελληνική οικονομία πιθανόν να παραμείνει σε σταθερή τροχιά, αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του.

Με τα πρωτογενή πλεονάσματα να διατηρούνται, το ποσοστό κρατικού χρέους μειώνεται. Παρά το σημαντικό κρατικό χρέος, η βιωσιμότητα του έχει βελτιωθεί, κατά την άποψη της R&I, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ένα άνετο ‘μαξιλάρι’ ρευστότητας και είναι πιο ευνοϊκό το περιβάλλον χρηματοδότησης.

Η κυβέρνηση έχει σταθερή πολιτική βάση, επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου. Το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να ενισχυθεί, εάν η νέα κυβέρνηση σημειώσει πρόοδο στην ατζέντα πολιτικής της σε ό,τι αφορά τη μείωση του φορολογικού βάρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προώθηση των επενδύσεων, σημειώνεται στην έκθεση.

Σταϊκούρας: Ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας

Ως ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος αλλά και της βελτιωμένης άποψης για την ελληνική οικονομία, ενός «συντηρητικού» οίκου αξιολόγησης, η οποία προέκυψε από τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και την εφαρμογή μίας συνεκτικής και ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής, χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη σημερινή αναβάθμιση της χώρας από τον ιαπωνικό οίκος αξιολόγησης «Rating and Investment Information, Inc. (R&I)».

Σύμφωνα με τον υπουργό, παρά το ότι η R&I δεν είναι επιλέξιμος οίκος αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB eligible), η εν λόγω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας (αξιόχρεου) του ελληνικού δημοσίου δίδεται 8 μήνες μετά την αμέσως προηγούμενη από τον ίδιο οίκο (Απρίλιος 2019), ενώ το νέο rating είναι το υψηλότερο συγκριτικά με όλων των άλλων οίκων και μόλις 2 βαθμίδες πίσω από το investment grade status (ΒΒΒ-). «Το υπουργείο Οικονομικών, με τον ΟΔΔΗΧ, συνεχίζει τη βήμα- βήμα αποκατάσταση της κανονικότητας», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης προέβη σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας (αξιόχρεου) της ελληνικής οικονομίας, κατά δύο βαθμίδες, από Β+ με θετική προοπτική (positive outlook) σε ΒΒ με σταθερή προοπτική (stable outlook).