Η αγορά των ελληνικών ομολόγων συνεχίζει στην οδό της βελτίωσης κόντρα στις ανησυχίες που προκάλεσαν οι γεωπολιτικές εντάσεις, δείχνοντας πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές, με το spread έναντι των ιταλικών να διατηρείται σε μηδενικά επίπεδα.

Η προοπτική των περαιτέρω αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας και η διατήρηση των υψηλών αποθεματικών ρευστότητας κρατάει το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι συνεχίζουν το κυνήγι των αποδόσεων.

Η DZ Bank, στην επενδυτική της στρατηγική για το 2020, εμφανίζεται θετική για τα ελληνικά ομόλογα, σημειώνοντας πως αν και η Ελλάδα  έχει αυτή τη στιγμή τη χαμηλότερη αξιολόγηση στην Ευρωζώνη, φέτος αναμένονται αναβαθμίσεις από τους οίκους.

Μπορεί μόνο η S&P και η DBRS να δίνουν στην Ελλάδα θετικές προοπτικές, ωστόσο εκτιμά πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα αναβάθμισης από τη Moody’s. Όπως τονίζει, η Ελλάδα καταγράφει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η οικονομία βρίσκεται στον δρόμο της ανάπτυξης, ενώ οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο είναι θετικές και η χώρα έχει επιστρέψει επιτυχώς στις αγορές. Αυτό σε συνδυασμό με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, θα λειτουργήσει θετικά στην αξιολόγηση της χώρας από τους οίκους.

Από την πλευρά της η γερμανική εφημερίδα FAZ εξηγεί τους λόγους που τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τα ιταλικά. Όπως επισημαίνει, οι λόγοι είναι τεχνικής αλλά και πολιτικής φύσης.

Μπορεί η Ελλάδα να έχει επίσημο χρέος 354 δισ. ευρώ, ωστόσο από αυτά μόλις τα 49 δισ. ευρώ κυκλοφορούν στην αγορά ως τίτλοι μακράς διάρκειας, ενώ άλλα 15 ως έντοκα γραμμάτια. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στην κυριότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ.

Σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών και πολιτικών προοπτικών της Ελλάδας, η αντίδραση των αγορών θα επηρέαζε απλώς την αγορά των μακροπρόθεσμων τίτλων. Η δε ωρίμανση των ομολόγων μοιράζεται σε ένα μεγάλο διάστημα από το 2021 μέχρι το 2042.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, η κατάσταση στην Ελλάδα άλλαξε άρδην με τις εκλογές το περασμένο καλοκαίρι, ενώ οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο στη χώρα μέχρι το 2023, σε αντίθεση με την εύθραυστη πολιτική κατάσταση που κυριαρχεί στην Ιταλία.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»