Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στις 20 και 21 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κατά την παραμονή του ο κ. Σταϊκούρας θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Στις συναντήσεις αυτές ο κ. Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους ξένους αξιωματούχους τους τρεις μεγάλους διαπραγματευτικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για το 2020 που θα απελευθερώσουν δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Ο πρώτος στόχος συνδέεται με την αλλαγή της χρήσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), έτσι ώστε από την εξυπηρέτηση του χρέους, στην οποία καταλήγουν μέχρι τώρα, να αρχίσουν να δίνονται για την χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Ο δεύτερος συναρτάται με τη διαπραγμάτευση για μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ στη ζώνη του 2%-2,5% από το 2021, που θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο από 2 έως και 3 δισ. ευρώ.

Η τρίτη πτυχή της διαπραγμάτευσης αφορά τα υπερπλεονάσματα που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο μέρος του πλεονάσματος θα μπορεί να μεταφερθεί σε επόμενο έτος.