H αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της πέμπτης μετά το πρόγραμμα αποστολής, είχε παραγωγικές συζητήσεις για την κατάσταση, την πρόοδο που έχει γίνει και τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, αναφέρεται σε δήλωση των θεσμών.

 Η δήλωση των Θεσμών

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου για την πέμπτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στελέχη του ΔΝΤ συμμετείχαν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησής του προγράμματος. Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης. Την αποστολή προετοίμασαν οι τεχνικές συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας.

Η αποστολή είχε παραγωγικές συζητήσεις για την κατάσταση, την πρόοδο που έχει γίνει, τις βασικές προκλήσεις τις οποίες συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τις προτεραιότητες πολιτικής.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αξιολόγηση της εφαρμογής συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων για το τέλος του 2019, που είχαν περιληφθεί στην ανακοίνωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018, καθώς και στη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν με το πρόγραμμα του ESM.

Ο στενός διάλογος για τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί σε τακτική βάση. Η πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα".