Την βεβαιότητα ότι με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ θα σωθούν πολλές βιώσιμες επιχειρήσεις και οι ευσυνείδητοι δανειολήπτες, γιατί θα τους δοθεί δυνατότητα ρυθμίσεων των δανείων τους, διατύπωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ενημερώνοντας νωρίτερα σήμερα τη Βουλή για το πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Λένε ότι ο ΗΡΑΚΛΗΣ θα ξεσπιτώσει. Θα γίνει ακριβώς το αντίθετο. Με τη διαδικασία των διαχειριστών, με μια ευέλικτη προσπάθεια που θα καταβάλλουν, θα μπορέσουν να σωθούν πολλές βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να μην πεταχτεί αυτός ο αναγκαίος οικονομικός και κοινωνικός ιστός επιχειρήσεων, οι οποίες θέλουμε να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες για την ελληνική οικονομία και για την ελληνική κοινωνία», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, που επέμεινε ότι θα υπάρξει ευελιξία ρυθμίσεων διότι προτεραιότητα δεν είναι οι ρευστοποιήσεις αλλά οι ρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα όμως, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «έρχεται η ώρα, αφού η κυβέρνηση κάνει αυτή την τεράστια προσπάθεια για να βοηθήσει τον τραπεζικό τομέα και την οικονομία να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, να απελευθερωθεί ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα και έρχεται η ώρα οι τράπεζες να παίξουν τον ρόλο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία».

O υφυπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τη Βουλή ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση καταθέτει το νομοθέτημα για τις χρηματοδοτήσεις. «Δεν μας ενδιαφέρει μόνο ο οφειλέτης των τραπεζών. Μας ενδιαφέρει κυρίως εκείνος που δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, αυτόν που τον έχει ταλανίσει αυτή η αδυναμία και η τοκογλυφία. Γι΄αυτό θα φέρουμε νομοσχέδιο που θα είναι σημαντικό δείγμα για την κοινωνική ευαισθησία αυτής της κυβέρνησης».

Ο Γιώργος Ζαββός απάντησε στο κεντρικό ερώτημα που θέτει η ΓΣΕΒΕΕ. Δηλαδή, αν στις τιτλοποιήσεις θα συμπεριληφθούν και εξυπηρετούμενα δάνεια. «Ο νόμος για τον ΗΡΑΚΛΗ αποβλέπει σε μια συστημική λύση των κόκκινων δανείων. Αντικείμενο της τιτλοποίησης είναι κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαφορετικά το όλο εγχείρημα δεν έχει νόημα, ούτε για τον φορολογούμενο, ούτε για την ελληνική οικονομία. Και η ΤτΕ και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών μπορούν να επιβεβαιώσουν, εάν ερωτηθούν, ότι για την καλύτερη διαχείριση είθισται να τιτλοποιούνται, κάποτε, δάνεια και του ίδιου οφειλέτη, τα οποία μπορεί να είναι εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα. Βέβαια, η σύνθεση του χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης εναπόκειται στις ίδιες τις τράπεζες», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ δεν απαγορεύει στις τράπεζες να μεταβιβάσουν, εάν χρειάζεται, και εξυπηρετούμενα δάνεια. Παρ΄όλα αυτά είναι λογικό να μην αναμένεται μια τέτοια μεταβίβαση, εκτός από ορισμένες, ενδεχομένως, μεμονωμένες περιπτώσεις, του ιδίου οφειλέτη».

Ο υφυπουργός ενημέρωσε τις επιτροπές της Βουλής ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στον «ΗΡΑΚΛΗ», με σχήματα που υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ, για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.