Ενεργοποιείται ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία, με βάση τροπολογία που κατατέθηκε πριν λίγο στη Βουλή. Από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Όπως αναφέρεται, ορίζεται ότι ο φόρος διαμονής επιβαρύνει σε κάθε περίπτωση τον διαμένοντα στο ξενοδοχειακό κατάλυμα, δωμάτιο ή διαμέρισμα, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση σχετικού παραστατικού, ενώ η απόδοση του φόρου γίνεται από την επιχείρηση στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα.

Από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση

Ο φόρος διαμονής έχει ενεργοποιηθεί τυπικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 και κυμαίνεται από 0,5 έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων ο φόρος είναι 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση, για 3 αστέρια ανεβαίνει σε 1,5 ευρώ, για 4 αστέρια σε 3 ευρώ και για 5 αστέρια σε 4 ευρώ. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα, ο φόρος διαμονής είναι ενιαίος στα 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση.
Για την είσπραξη του φόρου διαμονής οι επιχειρήσεις εκδίδουν ειδικά στοιχεία- αποδείξεις είσπραξης , τα οποία δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.