Η δημοσίευση των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν ήρθαν να επιβεβαιώσουν το θετικό κλίμα για την οικονομία, με τους ειδικούς της Επιτροπής να αναθεωρούν προς τα επάνω, έστω και για 0,1%, την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εκτιμά πως για το 2020 το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4%, έναντι 2,3% της προηγούμενης (φθινοπωρινής) πρόβλεψης. Όσον αφορά το 2021, η πρόβλεψη που μιλά για άνοδο 2% του ΑΕΠ παρέμεινε σταθερή.

Θετική είναι και η τελική εκτίμηση για τη χρονιά που πέρασε (τα επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν από την Eurostat τον Απρίλιο), με την Κομισιόν να καταγράφει ανάπτυξη 2,2% έναντι 1,9% που προέβλεπε τον περασμένο Νοέμβριο.

Όπως αναφέρει, οι καθαρές εξαγωγές ήταν και πάλι ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2019. Παρά τη βραδύτερη ανάπτυξη σε ορισμένες από τις κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας, η αύξηση των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτική, υποδηλώνοντας περαιτέρω κέρδη σε μερίδια της αγοράς, περιλαμβανομένου του τουριστικού τομέα. «Η ανάπτυξη το 2019 επηρεάσθηκε, επίσης, θετικά από την ισχυρή αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν υποτονικές. Ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019 Η ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα συνέβαλε επίσης θετικά στην ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του 2019».

Η έκθεση της Κομισιόν διαπιστώνει πως το επιχειρηματικό κλίμα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επανέρχονται σε προ κρίσης επίπεδα, ενώ και το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται. Για την τρέχουσα χρονιά, βασικοί οδηγοί ανάπτυξης αναμένεται να είναι οι επενδύσεις και κατανάλωση. Η ανάπτυξη των εξαγωγών εκτιμάται ότι θα παραμείνει θετική αλλά πιθανότατα θα «περιοριστεί» εξαιτίας της μέτριας ανάπτυξης στις αγορές και τη χαμηλότερη ανάπτυξη σε όρους μεριδίων αγοράς.

Στο κομβικό ζήτημα της αγοράς εργασίας, όπου παρά τη μείωσή της η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη,  η Κομισιόν προβλέπει αύξηση της απασχόλησης και περεταίρω μείωση των ποσοστών ανεργίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Κομισιόν εκτιμά ότι μετά το μέτριο 0,5% του 2019 θα υπάρξει ελαφρά άνοδος το 2020 και το 2021. Ο μέτριος ρυθμός αντανακλά την εικόνα των τιμών στην ενέργεια, ενώ η αύξηση του 2020 υποστηρίζεται ότι θα προέλθει από τον δομικό πληθωρισμό.