Την πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία δημοσίευσε η Κομισιόν, με τους Ευρωπαίους να διαπιστώνουν πρόοδο στην εφαρμογή συγκεκριμένων δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς, αλλά και να κάνουν συστάσεις για περαιτέρω μεταρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η Κομισιόν προσφέρει όπως και αναμενόταν την «ψήφο» της στην μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε μία θετική εξέλιξη που έρχεται εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην Ευρώπη. Η έκθεση της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης επιβεβαιώνει την πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και ανοίγει το δρόμο ώστε η επόμενη- πιο κρίσιμη- αξιολόγηση να ολοκληρωθεί και αυτή εγκαίρως. Χτυπαέι ωστόσο ένα μικρό καμπανάκι για την ανάγκη πιο αποφασιστικών βημάτων στον τραπεζικό τομέα. 

 «Η πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα αποτιμά την πρόοδο της χώρας σε δεσμεύσεις πολιτικής, που ανέλαβε στο Eurogroup του Ιουνίου 2018. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είχε σημειωθεί ικανή πρόοδος σε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τα τέλη του 2019» ανάφερει η Κομισιόν και προσθέτει: «Τα συμπληρωματικά μέτρα, που εφαρμόζονται ή έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση θα έχουν πιθανότατα ολοκληρωθεί εγκαίρως για την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2020».

Αυτό βεβαίως, όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, προϋποθέτει τη συνεχή δέσμευση των ελληνικών αρχών, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που όπως εξηγεί «απαιτείται ουσιαστική περαιτέρω δράση». 

Οι δέκα συγκεκριμένες δεσμεύσεις που είχαν ληφθεί έως τα τέλη του 2019 περιλαμβάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο να αυξήσουν την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης, να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της κοινωνικής πολιτικής, να προάγουν την ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων και να βελτιώσουν την ποιότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως σημειώνει η Kομισιόν. Τονίζει δε ότι οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς και προωθούν μέτρα και πέραν των δεσμεύσεων στο Eurogroup, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής τους ατζέντας.

Σημειώνεται πως η έκθεση δεν συνδέεται με εφαρμογή μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Πηγή: naftemporiki.gr