(upd) Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε «B» από «B-» με θετικές προοπτικές, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισής του μέσα στο 2018. Οι θετικές εξελίξεις δεν αποτελούν πια μεμονωμένα γεγονότα, σχολίασε το υπουργείο Οικονομικών.

«Κατά την άποψή μας, οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, μαζί με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και εν μέσω μίας περιόδου σχετικής πολιτικής σταθερότητας.

Συνεπώς, αναβαθμίσαμε τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα σε ξένο και εγχώριο νόμισμα από 'B' από 'B-'», αναφέρει η ανακοίνωση της S&P.

ΥΠΟΙΚ: Δεν είναι μεμονωμένο γεγονός - Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard's & Poor's έρχεται σε συνέχεια των αναβαθμίσεων του καλοκαιριού από τους οίκους Moody’s και Fitch, ενώ ταυτόχρονα προϊδεάζει για μελλοντικές θετικές εξελίξεις, σχολίασε σε δελτίο Τύπου το υπουργείο Οικονομικών το Σάββατο, μία μέρα μετά την αναβάθμιση.

Παράλληλα, σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, η θετική έκβαση της χθεσινής συνεδρίασης του EWG άνοιξε το δρόμο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης την Δευτέρα στο Eurogroup και την εκταμίευση δόσης ύψους 6.7 δισ.

«Οι θετικές εξελίξεις που ενισχύουν την αίσθηση ότι αποκαθίσταται με σταθερά βήματα η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, δεν αποτελούν πλέον μεμονωμένα γεγονότα» τονίζει το υπουργείο.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο 2018 και την διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές, η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της οριστικά την μακρά περίοδο κρίσης, καταλήγει η ανακοίνωση.