Μήνυμα πως η Ελλάδα θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού «αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο στόχο» έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως η χώρα μας έχει ισότιμη αντιμετώπιση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Μιλώντας μετά τη τηλεδιάσκεψη του Ecofin και την ανταλλαγή απόψεων των ΥΠΟΙΚ των 27 κρατών - μελών σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία της Ε.Ε. ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η Ελλάδα διαθέτει πλέον όλους τους αναγκαίους βαθμούς δημοσιονομικής ευελιξίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε να ενεργοποιήσει ακόμα ένα όπλο. Το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει: τη ρήτρα γενικής διαφυγής (general escape clause).

«Η ρήτρα αυτή, που θεσπίστηκε το 2011, ενεργοποιείται για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας την ισχυρή βούληση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο εργαλείο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να διασφαλιστεί ότι αυτές θα είναι παροδικές», επεσήμανε.

Ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ακόμη πως «με βάση τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που ισχύει και για την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού».

Παράλληλα, τόνισε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θα έχει όσους πόρους χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την πανδημία.