Εκδόθηκαν οι δύο πρώτες υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν τη διαδικασία συμπλήρωσης των εντύπων από τις επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Όπως είπε, μόλις ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο. «Αυτό αφορά τις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους με διοικητική εντολή, οι οποίες έχουν το δικαίωμα να το συμπληρώσουν, μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιπες που είναι εν λειτουργία, αλλά έχουν πληγεί και έχουν συμπεριληφθεί στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, μπορούν έως τις 20 Απριλίου» σημείωσε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι θα συμπληρώσουν το έντυπο από την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ την δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι εντάσσονται στην κατηγορία των επιχειρήσεων ως εξαρτώμενοι με μισθωτή εργασία που ανεστάλη η λειτουργία τους με διοικητική εντολή, η δεύτερη κατηγορία είναι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί, λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με συγκεκριμένους ΚΑΔ και οι επιχειρηματίες ανέστειλαν τη σύμβαση της εργασίας τους. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι οι οποίοι, από την 1η Μαρτίου έως τις 20 Μαρτίου, απολύθηκαν από τις επιχειρήσεις και δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι αποφάσεις αναφέρονται σε δύο ηλεκτρονικά έντυπα, που αφορούν εργοδότες και εργαζόμενους, τα οποία θα κατατίθενται στις δύο ειδικές πλατφόρμες, που ετοιμάστηκαν σε πολύ γρήγορο χρόνο: η μία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι για τους εργοδότες, η οποία θα ανοίξει σήμερα και θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους supportemployees.yeka.gr θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου.

Το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι οι εργοδότες-εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, κατά τη διαδικασία αυτή, καθώς η ψευδής δήλωση για προσωπικό όφελος επισείει ποινές κάθειρξης, μέχρι και 10 έτη.