Η για χρόνια κομβική θέση των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών στο οικονομικό-επενδυτικό γίγνεσθαι της Αλβανίας αποτελεί πλέον παρελθόν.

Πριν από 10 χρόνια τέσσερις ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, NBG, Tirana Bank και Εμπορική Τράπεζα) αντιπροσώπευαν το 24% περίπου του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος της Αλβανίας, ενώ οι ελληνικές άμεσες ξένες επενδύσεις να αντιπροσώπευαν περί το 28% των συνολικών ξένων άμεσων επενδύσεων στην οικονομία της χώρας. Η εικόνα είναι πλέον τελείως διαφορετική, με τις ελληνικές επενδύσεις να μειώνονται με αυξημένο ρυθμό, και την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στην έβδομη θέση των ξένων επενδυτών στην Αλβανία.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της αλβανικής Κεντρικής Τράπεζας, για την αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αλβανία κατά το γ' τρίμηνο 2019, όπως αυτά αναφέρονται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στα Τίρανα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αξία των ξένων επενδύσεων κατά το γ' τρίμηνο 2019, ανήλθε στα 272 εκατ. ευρώ, έναντι 249 εκατ. Ευρώ του β' τριμήνου του έτους. Παράλληλα, η συνολική αξία των ξένων επενδύσεων κατά το εννεάμηνο 2019 ανήλθε στα 810 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 9,2% έναντι των αντίστοιχων ΑΞΕ που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα κατά την ίδια περίοδο του 2018.

Ως προς τις χώρες προέλευσης των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων το γ’ τρίμηνο 2019, στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Ολλανδία, με εισροές κεφαλαίων ύψους 75 εκατ. ευρώ, οι οποίες διοχετεύθηκαν κυρίως προς την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Devoll από την κρατική νορβηγική εταιρεία Statkraft (μέσω της θυγατρικής της Statkraft Markets BV ολλανδικών συμφερόντων), καθώς και στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου από τη αγγλο-ολλανδική πολυεθνική Royal Dutch Shell. Η Ολλανδία εξακολουθεί να αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο ξένο επενδυτή στην Αλβανία με συνολικό απόθεμα 1,19 δισ.ευρώ.

Η Ιταλία κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των επενδυτριών χωρών κατά το εν λόγω τρίμηνο, με εισροές ύψους 75 εκατ. Ευρώ και συνολικό απόθεμα επενδυτικών κεφαλαίων 805 εκατ.ευρώ. Σημειώνεται ότι το 45% περίπου των ξένων ή μεικτών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία είναι ιταλικών συμφερόντων (2.853 σε σύνολο 6.259 εταιρειών).

Η Ελβετία κατέλαβε την τρίτη θέση στις επενδυτικές ροές γ' τριμήνου 2019 στην Αλβανία, με κεφάλαια ύψους 40 εκατ. Ευρώ και με συνολικό απόθεμα επενδύσεων 1,48 δισ. Ευρώ, αποτελώντας σταθερά την σημαντικότερη επενδύτρια χώρα. Σημειώνεται ότι στην Ελβετία βρίσκεται η έδρα της Κοινοπραξίας TAG AG, η οποία έχει αναλάβει το έργο κατασκευής του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου TAP που διέρχεται από την Αλβανία.

Το απόθεμα των ελληνικών επενδύσεων στην Αλβανία διαμορφώθηκε στα 558 εκατ.ευρώ, έναντι συνολικού επενδυτικού αποθέματος ύψους 1,14 δισ.ευρώ κατά το α’ τρίμηνο 2019 και ως εκ τούτου η χώρα μας καταλαμβάνει πλέον την 7η θέση, έναντι της 1ης θέσης που κατείχε επί μια και πλέον δεκαετία μεταξύ των επενδυτριών χωρών.

Το 23% περίπου των ξένων κεφαλαίων που εισέρευσαν στην Αλβανία κατά το 9μηνο 2019 επενδύθηκαν στον ενεργειακό τομέα και αφορούν στα δύο μεγάλα ενεργειακά έργα, τα οποία πλέον βρίσκονται στο τελικό στάδιο υλοποίησης, δηλαδή το αλβανικό τμήμα του Αγωγού TAP, καθώς και την υδροηλεκτρική μονάδα Devoll. Επίσης, το 22% των επενδυτικών κεφαλαίων κατευθύνθηκε προς τον εξορυκτικό κλάδο της χώρας, και ιδιαίτερα στην εξόρυξη πετρελαίου, ενώ ο χρηματοπιστωτικός και ασφαλιστικός κλάδος απορρόφησαν περίπου το 15% των συνολικών ξένων επενδύσεων.