«Όταν θα αρχίσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μην εκπλαγείτε με αυτά που θα δείτε. Θα αποδειχθεί ποιοι είναι εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν τις καταστάσεις και στοιχήθηκαν μαζί με εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη για προστασία».

 

Την ήρα από το στάρι ελπίζουν πως θα ξεκαθαρίσουν οι τραπεζικές διοικήσεις με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Μην κάψουμε όμως μαζί με τα ξερά και τα χλωρά…
Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος
 
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς δηλαδή που μπορούν να πληρώσουν αλλά αρνούνται να το κάνουν. Υπάρχει, όπως λένε τα ίδια στελέχη, ζήτημα ηθικής τάξης και είναι καθήκον όλων να περιοριστεί ο ηθικός κίνδυνος που δημιουργείται από τους «μπαταχτσήδες».
 
Οι εκτιμήσεις των τραπεζών κάνουν λόγο για 100.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή το 25% όσων έχουν στεγαστικό δάνειο και περίπου το 15% εκείνων που έχουν πάρει επιχειρηματικά και οι «κόκκινες» οφειλές τους είναι μεγαλύτερες των 20 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια από τα 100 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων το 20% θα μπορούσε να εξυπηρετείται κανονικά. Κυβέρνηση, τράπεζες και δανειστές είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα στείλει αυτοβούλως στο γκισέ πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές.
 
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους δανειολήπτες, τραπεζικά στελέχη τους περιγράφουν ως ανθρώπους που προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και πηγαίνουν αυτοβούλως στις τράπεζες να ρυθμίζουν τα δάνεια τους – κυρίως τα στεγαστικά – όταν διαβλέπουν τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η οικονομική τους κατάσταση. 
 
«Ζητάνε ρυθμίσεις άνθρωποι που είναι απλήρωτοι για μήνες και οι εργοδότες τους μπορεί να έχουν και αυτοί «κόκκινα» δάνεια και να μην μπαίνουν καν στο κόπο να έρθουν να συζητήσουν μαζί μας μια λύση», αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος και συμπληρώνει: «Ο μεγαλύτερος φόβος του μέσου οικογενειάρχη είναι να χάσει το σπίτι μέσα στο οποίο μεγαλώνει τα παιδιά του. 
 
Από την άλλη πλευρά οι διοικήσεις των τραπεζών δέχονται κριτική – και όχι άδικα – για το γεγονός ότι άργησαν να… ανακαλύψουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και επιπρόσθετα ξεκίνησαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση να ασχοληθούν και αναζητήσουν λύσεις – ανάσα για τους δανειολήπτες που λόγω κρίσης βρέθηκαν σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους.
 
Και για να πάρουμε μια ιδέα τι σημαίνει «στρατηγικός κακοπληρωτής», ένα πολύ χαρακτηριστικό παραδείγματα, που δεν είναι και το μοναδικό: Κατοικία στη Φιλοθέη αγοράστηκε με στεγαστικό δάνειο 4 εκατ. ευρώ. Σήμερα ενοικιάζεται προς 4.000 ευρώ τον μήνα. Το δάνειο όμως είναι κατακόκκινο, καθώς τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έχει πληρωθεί ούτε μια δόση. 
 
Από την άλλη πλευρά, οι καταγγελίες των συμβολαιογράφων για το ποιοι πλειστηριασμοί μπλοκάρονται είναι αποκαλυπτικές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου (ΣΣΕΑΠΑΔ) στις 4 Οκτωβρίου 2017 μετά από δράση των συλλογικοτήτων ματαιώθηκε η διενέργεια πλειστηριασμών α. κατοικίας στον Δήμο Ψυχικού, ιδιοκτησίας γόνου οικογένειας βιομηχάνου, για οφειλές άνω του 1,2 εκατ. ευρώ, καθώς και επαγγελματικών ακινήτων στο Ρουφ, ιδιοκτησίας επιχειρηματία για οφειλές άνω των 2 εκατ. ευρώ, για τις οποίες ο επιχειρηματίας είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο. «Στην κρίση του καθενός είναι αν με τις ματαιώσεις των ως άνω πλειστηριασμών προστατεύεται και ο οικονομικά ασθενέστερος», αναφέρει ο Σύλλογος των Συμβολαιογράφων.