Πιο κοντά σε αποφάσεις για την μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις για τη χρήση του 2020 βρίσκεται πλέον το οικονομικό επιτελείο.

Είναι σαφές ότι το μέτρο αφορά όσες επιχειρήσεις θα είναι φέτος κερδοφόρες. Αυτές θα είναι πολύ λίγες λόγω της κρίσης. Αρά ακόμη και αν μειωθεί η προκαταβολή του φόρου κατά 50% η πραγματική απώλεια για τα δημόσια έσοδα θα είναι μικρή και άρα μπορεί να γίνει ανεκτή από τον προϋπολογισμό.

Από την άλλη σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε είναι κρίσιμο η στήριξη της ρευστότητας των λίγων επιχειρήσεων με θετικό αποτέλεσμα για το τρέχον έτος που θα φορολογηθεί το 2021. Το μέτρο αν και με πολύ περιορισμένη χρήση για τα κέρδη του 2019 λειτούργησε θετικά για την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η εναλλακτική της οριζόντιας μείωσης φόρων σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε αυτή την χρονική περίοδο μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί καθώς η αβεβαιότητα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν εξαντλείται στο τέλος του 2020 αλλά μάλλον θα συνεχιστεί και το 2021 αφού περιμένουν η υγειονομική κρίση να αφήσει ουρά και για τον επόμενο χρόνο.

Μείωση ΦΠΑ αλα κάρτ

Μια μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση η οποία δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα είναι μείωση σαν αυτή που περιέγραψε χθες ο υφυπουργός οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης στον Ant1. Ο υφυπουργός οικονομικών τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα για την εστίαση βρίσκεται στο πιο συνηθισμένο σερβιριζόμενο είδος: Τον καφέ. Όπως είπε ο υπουργός το πρόβλημα με τον καφέ και τις νέες συνθήκες στις οποίες θα κληθούν να λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης είναι ότι ο σερβιριζόμενος καφές έχει υψηλό ΦΠΑ (24%) αλλά αποδίδει μικρό κέρδος στην επιχείρηση. Με την μείωση του αριθμού των πελατών λόγω της υγειονομικής κρίσης και των κανονισμών ασφαλείας η κατανάλωση θα είναι πολύ μειωμένη με αποτέλεσμα να τίθενται θέμα βιωσιμότητας. Για τον λόγο αυτό μπορεί να εξεταστεί η μείωση του σερβιριζόμενου καφέ που δεν θα συναντήσει πολύ γραφειοκρατία από τις Βρυξέλλες αφού πρόκειται για ένα μοναδικό είδος και παράλληλα θα δώσει μια ώθηση στον κλάδο της εστίασης.

Φορολογικές εκκρεμότητες

Στο μεταξύ θα πρέπει να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατό άλλες δύο φορολογικές εκκρεμότητες. Η ρύθμιση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσων πήραν αναστολή για το Μάρτιο Απρίλιο και Μάιο. Εδώ η πιο πρόσφορη λύση είναι η νέα πάγια ρύθμιση των 24 έως και 48 δόσεων. Αυτό όμως μπορούν να το κάνουν και από μόνοι τους οι φορολογούμενοι και δεν συνιστά διευκόλυνση. Η ελάφρυνση αναμένεται να είναι οι δόσεις της ρύθμισης, που θα είναι άτοκες.

Τέλος σε εκκρεμότητα είναι και τα μέτρα ελάφρυνσης των ιδιοκτητών οι οποίοι νοικιάζουν τα ακίνητά τους σε πλητόμμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους και υποχρεώθηκαν να πάρουν το ενοίκιο με έκπτωση 40%. Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι η μείωση του φόρου που προκύπτει από την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια ή και την μείωση του ΕΝΦΙΑ (αν και αρχικά η μείωση του βασικού φόρου κατοχής είχε αποκλειστεί).

Πηγή: news247.gr