Την ερχόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με τα μέτρα στήριξης του τουρισμού και της εστίασης, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου.

Οι μειώσεις ΦΠΑ από το 24% στο 13% για καφέ, τσάι, αναψυκτικά και ρόφημα σοκολάτας, τα οποία πωλούνται σε καφέ, καθώς και για τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, θα ισχύσουν έως το τέλος Σεπτέμβρη με δυνατότητα επανεξέτασης για πιθανή χρονική επέκταση, ενώ η βεντάλια των φορολογικών παρεμβάσεων δεν αποκλείεται επίσης να διευρυνθεί με μέτρα για το σύνολο της εστίασης, το φθινόπωρο.

Το μεγαλύτερο βάρος της κυβέρνησης πέφτει τώρα στη στήριξη της απασχόλησης, προκειμένου να «σωθούν» όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας, σε ένα καλοκαίρι το οποίο από πλευράς τουρισμού θα είναι πολύ διαφορετικό από όσα έχουμε ζήσει μέχρι τώρα.

«Πιλότο» για τη στήριξη των θέσεων εργασίας αποτελεί το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει πλήρως μορφοποιηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Με αυτό το δεδομένο, το ύψος του μισθού των εργαζομένων που θα έρθει να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός παραμένει ανοιχτό, αν και το γερμανικό μοντέλο στο οποίο πατάει το πρόγραμμα SURE προβλέπει ότι το κράτος καλύπτει το 60% της διαφοράς των μηνιαίων καθαρών αποδοχών -λόγω μείωσης των ωρών εργασίας- και το 50% των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη, για παράδειγμα, τα σχέδια αφορούν κάλυψη του 100% των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είναι ανοιχτό ακόμα το ύψος της κρατικής συμμετοχής στον μισθό των εργαζομένων.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου έχει τεθεί μια πλειάδα προτάσεων από κλάδους και φορείς. Μεταξύ αυτών και η πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού με 1 δισ. ευρώ μέσω διανομής voucher σε Έλληνες για να κάνουν διακοπές στον τόπο τους. Μάλιστα, χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιμελητηρίων υπέβαλε ανάλογη πρόταση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην Κομισιόν.

Η πρόταση έχει καταγραφεί από την κυβέρνηση αλλά αρμόδιες πηγές δίνουν ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, εκτός και εάν αναληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια σχετική πρωτοβουλία. Αντίθετα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μελετάται διεύρυνση των κονδυλίων για κοινωνικό τουρισμό, με το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος όμως σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Τα σενάρια φοροελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Εντός του Μαΐου «έρχονται» οι ανακοινώσεις για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων, που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια,

Βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων που εισέπραξαν το 60% του ενοικίου, μέσω διαμοιρασμού του κόστους μεταξύ κράτους και ιδιοκτητών εντός της τρέχουσας χρήσης, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Στα σενάρια που μελετώνται περιλαμβάνονται:

- Οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν τη ζημία που έχουν υποστεί σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί προσκομίζοντας το συμβόλαιο μίσθωσης και την απόδειξη του ενοικίου που εισέπραξαν. Στη συνέχεια η επιστροφή του ποσού να πραγματοποιηθεί πιθανόν μέσω του φόρου εισοδήματος.

- Για τους μήνες που οι ιδιοκτήτες χάσουν το 40% του ενοικίου, το υπόλοιπο ποσό να είναι αφορολόγητο,  καθώς τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας συνδυασμός των παραπάνω μέτρων.

Σε συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη, οι έμποροι κατέθεσαν αίτημα η μείωση των ενοικίων κατά 40% να ισχύσει για τις εμπορικές επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020, επιδιώκοντας δίκαιη κατανομή του κόστους μεταξύ ενοικιαστών, ιδιοκτητών και κράτους.