Ύφεση της τάξεως του 6,5% φέτος προβλέπει στο «ήπιο» σενάριό της για την ελληνική οικονομία η DBRS, η οποία δημοσίευσε εχθές τις ανανεωμένες εκτιμήσεις της για μια σειρά χωρών. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη πρόβλεψη του οίκου έκανε λόγο για πτώση 5% στο ΑΕΠ.

Στο ήπιο αυτό σενάριο, η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει με έντονο ρυθμό το 2021, τον οποίο ο οίκος προβλέπει στο 4%.  Στο αντίξοο σενάριο ωστόσο, οι προβλέψεις του οίκου κάνουν λόγο για διψήφια ύφεση φέτος, της τάξεως του 10% και ανάκαμψη της τάξης μόλις 1,5% το 2021.

Σε πρόσφατη ανάλυσή του για την Ελλάδα, ο οίκος είχε υποβαθμίσει το outlook της ελληνικής οικονομίας σε «σταθερό» από «θετικό», διατηρώντας ωστόσο την αξιολόγηση σε BB (low).

Όπως ανέφερε, το ξέσπασμα του κορωνοϊού οδήγησε σε lockdown και το χρονοδιάγραμμα και η ταχύτητα της εξόδου παραμένουν αβέβαια. Εκτιμούσε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε και απέτρεψε μεγάλη διασπορά του ιού. Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα θα μειώσουν το αντίκτυπο στην οικονομία, αλλά το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί βίαια φέτος, δεδομένης και της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό και τις μεταφορές.

Την ίδια στιγμή, σημείωνε, η ανάκαμψη το 2021 παραμένει αβέβαια. Υπό αυτές τις συνθήκες το δημόσιο χρέος και η δημοσιονομική ισορροπία θα επιβαρυνθούν και το πόσο θα κρατήσει αυτό παραμένει «υψηλή αβεβαιότητα».

Πηγή: euro2day.gr