Να αλλάξει τους συμφωνημένους, με τους πιστωτές, δημοσιονομικούς στόχους της οικονομίας επιθυμεί η ελληνική πλευρά, λόγω των ισχυρών συνεπειών του ξεσπάσματος της πανδημίας, μία εκ των οποίων είναι η άνοδος της του χρέους σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ.

Αυτό αποκάλυψε, εμμέσως πλην σαφώς, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Η συμφωνία του 2018, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, απαιτεί από τη χώρα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022. Ο κ. Σταϊκούρας αρχικά υπενθύμισε πως ήδη το Eurogroup αποφάσισε να μην ισχύσει αυτή η απαίτηση για το 2020 και στη συνέχεια τόνισε πως «θα συζητήσουμε ως Ευρώπη, στο Eurogroup, τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις για το 2021 και τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας στα υπόψη και την απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού».

«Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν θα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους το 2020, αλλά την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση ενώ θα καταγράψουμε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών – μελών το 2021», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2020, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι μία από τις βασικές αβεβαιότητες είναι οι επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας. «Το ποσοστό ύφεσης αυτής της χρονιάς, το 2020, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις του τουρισμού» τόνισε.