Ακόμα ένα βήμα προς την πλήρη επιστροφή στην οικονομική-επιχειρηματική κανονικότητα γίνεται σήμερα, με την άρση απαγόρευσης λειτουργίας για ακόμα μερικές κατηγορίες επιχειρήσεων, από τις ελάχιστες που συνέχιζαν να μη λειτουργούν.

Ο  υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ανακοινώνοντας τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένους ΚΑΔ της οικονομίας μας ανέφερε πως  «μέχρι την 1η Ιουλίου, θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 670.000 εργαζόμενοι δηλαδή το 97% των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή και θα έχουν επαναλειτουργήσει 249.000 επιχειρήσεις δηλαδή το 95%  του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή».

Στο πλαίσιο αυτό την Δευτέρα 8 Ιουνίου, επανεκκινούν οι υπηρεσίες που παρέχονται από:

- χορευτικό κέντρο

- άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο

- καφενείο, με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια

- κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ

- καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ίντερνετ καφέ)

- κέντρο διασκέδασης-καφωδείο

- κέντρο διασκέδασης-μπουάτ και

- κέντρο διασκέδασης ντισκοτέκ

Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:

- τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα

- εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών

- εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών με κερματοδέκτη, και

- ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (χωρίς όμως εκδηλώσεις).

Οι κανόνες λειτουργίας

Σε ό,τι αφορά στα κέντρα διασκέδασης, οι κανόνες λειτουργίας που θα ισχύσουν είναι εκείνοι της εστίασης, για υπαίθριους, ημιυπαίθριους και εσωτερικούς χώρους. Έτσι:

  • Σε όσα κέντρα λειτουργήσουν, θα απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής των πελατών.
  • Για την λειτουργία των εσωτερικών χώρων, oρίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών σύμφωνα με την αναλογία του ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών καθορίζεται σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,90 μ. έως 1,80 μ.

Επιπλέον, στα εστιατόρια που λειτουργούν με μπουφέ, η διάθεση των γευμάτων θα πρέπει να γίνεται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα.  

Ακόμη οι κανόνες προβλέπουν ότι:

  • Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.
  • Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και ίντερνετ καφέ, ισχύει η αναλογία ατόμων όπως ορίζεται για τον εσωτερικό χώρο της εστίασης δηλαδή ένας πελάτης ανά 2,2 τ.μ. και επιπροσθέτως θα πρέπει να τοποθετείται πέτασμα μεταξύ των θέσεων των παικτών.  

Τέλος, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε παραλίες, θα λειτουργούν ως προς την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στην εστίαση. Σε αυτούς τους χώρους επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ, η μουσική και η παρασκευή φαγητού. Συστήνεται η αποφυγή διοργάνωσης εκδηλώσεων που μπορούν να προκαλέσουν συνάθροιση κοινού και συνωστισμό.