Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Αθήνα επαναβεβαίωσαν την στόχευση να προωθηθεί το ζήτημα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Μέσα από τις διμερείς επαφές του πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, επαναβεβαιώθηκαν οι κεντρικοί στόχοι: ολοκλήρωση της συζήτησης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και καθορισμός των τελευταίων βημάτων πριν από την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πιερ Μοσκοβισί, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αποτυπώνουν τη νέα περίοδο που έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, χαιρέτισε την έγκαιρη ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης στη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα και όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, «συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, καθώς και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος».

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε σε ανάρτηση της αμέσως μετά τη συνάντηση ότι συμφώνησαν να εργαστούν μαζί «για τους κοινούς στόχους της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της εξασφάλισης της ελάφρυνσης του χρέους από του Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, που είναι ουσιώδη για τη βιώσιμη ανάπτυξη». Σε δήλωσή της, εν συνεχεία, τόνισε ότι αυτά είναι ουσιώδη «και για μια επιτυχή έξοδο από τη χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα αργότερα μέσα στο έτος».

Το ίδιο στίγμα αποτύπωσε και ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας σε δική του ανάρτηση ότι «προετοιμάζουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, ώστε η Ελλάδα να γίνει μια «κανονική» χώρα στην Ευρωζώνη με μια ισχυρή στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί τονίστηκε ότι τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Κύριοι στόχοι: η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα του european semester την 'Ανοιξη (δηλαδή στην πάγια διαδικασία 6μηνιαίων ελέγχων, στους οποίους υπόκεινται όλες οι χώρες της Ε.Ε., ενώ όσες υπόκεινται σε πρόγραμμα, έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις φυσικά), να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να καθοριστούν τα τελευταία βήματα πριν την έξοδο της χώρας στις αγορές. Τέλος, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Αλ. Τσίπρας και Π. Μοσκοβισί θα βρεθούν ξανά στις 8 Φεβρουαρίου, οπότε ο Επίτροπος θα βρίσκεται στην Αθήνα.