Έως και 10 δισ. ευρώ θα φτάσει η συμμετοχή του ESM στο μαξιλάρι ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας που πρέπει να εξασφαλίσει η Ελλάδα πριν το τέλος του προγράμματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος θεωρεί πως, σε συνδυασμό με ένα καλό αποθεματικό από την έκδοση ομολόγων, κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Παράλληλα, κάνει λόγο για εποπτεία μετά το μνημόνιο ανάλογη με άλλων χωρών που δανείστηκαν, αλλά και για ελάφρυνση του χρέους υπό προϋποθέσεις.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και ερωτηθείς για το ''μαξιλάρι ρευστότητας'' που πρέπει να έχει η Ελλάδα πριν από το τέλος του προγράμματος, ο Ρέγκλινγκ απάντησε ότι η ρευστότητα από τον ESM είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στην επόμενη εκταμίευση τον Φεβρουάριο όταν τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί και ότι 1,9 δισ. ευρώ έχουν ήδη δεσμευτεί για τον σκοπό αυτό.

Η τελευταία εκταμίευση, μετά το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης θα έχει ένα σημαντικό ποσό, τόνισε, συμπληρώνοντας πως το πιθανότερο είναι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εκταμίευσης να δεσμευτεί για το μαξιλάρι ρευστότητας, που θα μπορούσε να φτάσει σε ένα ποσό 8-10 δισ. ευρώ από τον ESM.

«Η προσδοκία είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να προσθέσει στο εν λόγω αποθεματικό από την έκδοση ομολόγων, δεν ξέρουμε τι ποσό. Μαζί με τα χρήματα του ESM αυτό θα οδηγούσε σε αρκετά μεγάλο αποθεματικό καθώς θα κάλυπτε παραπάνω από το ήμισυ των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Αυτό θα καθησυχάσει τις αγορές. Εάν οι εξελίξεις της αγοράς συνεχίσουν όπως είναι τώρα, η εμπιστοσύνη της αγοράς μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Τότε δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα της Ελλάδας για να βγει στις αγορές» είπε. Αυτός ήταν πάντα ο στόχος, άλλωστε, όπως σημείωσε κι ο ίδιος. Επιπλέον, θα υπάρχει το μαξιλάρι ρευστότητας που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον ESM.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, ο επικεφαλής του ESM σχολίασε ότι η ελληνική εποπτεία θα είναι όμοια με αυτή που είχαν και οι άλλες χώρες που δανείστηκαν και τόνισε ότι «υπάρχει μεταμνημονιακή εποπτεία, υπάρχει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από τον ESM και αυτό θα συμβαίνει για πολλά χρόνια ακόμα».

Αν η Ελλάδα επιθυμεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της, τότε σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ «θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα μεταρρυθμίσεων και θα τηρηθούν οι υποσχέσεις σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, με τις μελλοντικές φορολογικές πολιτικές, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη μείωση των "κόκκινων" δανείων». Ανέφερε επίσης ότι οι συζητήσεις ξεκινάνε τώρα, αλλά δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα τους.