Ανάσα για εκατοντάδες επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και δικύκλων που λειτουργούν κυρίως στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, αλλά και σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής δίνει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να παράσχει και φέτος το δικαίωμα της ανάκτησης πινακίδων κατά τη διάρκεια του χρόνου και της πληρωμής των τελών ανάλογα με τους μήνες κυκλοφορίας του οχήματος.

Τα δυσανάλογα, σε σχέση με την αξία των οχημάτων, τέλη κυκλοφορίας που πληρώνουν 2 στους 3 ιδιοκτήτες οχημάτων είναι το μεγάλο πρόβλημα που δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα, και δύσκολα όπως φαίνεται θα καταφέρει, να λύσει το υπουργείο Οικονομικών.

Του Νίκου Γρυλλάκη

Το μέτρο, που επίσης δίνει ανάσα και σε χιλιάδες ιδιώτες που κατέθεσαν πινακίδες τον προηγούμενο Δεκέμβριο ή τα προηγούμενα χρόνια και δεν τις πήραν πίσω, θα ισχύσει από τον Μάιο ή τον Ιούνιο, δηλαδή θα καλύψει όλη την τουριστική περίοδο.

Με την κατάθεση πινακίδων και την ακινησία των οχημάτων οι κάτοχοί τους γλυτώνουν: τέλη κυκλοφορίας και αν είναι μεγάλου κυβισμού το όχημα φόρο πολυτελούς διαβίωσης (για ένα όχημα π.χ. 1928 κ.ε. το συνολικό ποσό είναι 1.100 ευρώ), κόστος ασφάλισης (300 με 500 ευρώ τον χρόνο), τεκμήρια διαβίωσης (ακόμα και για ελάχιστης εμπορικής αξίας αυτοκίνητα κυμαίνονται μεταξύ 2500 και 3000 ευρώ). Και φυσικά τη βενζίνη ή το πετρέλαιο για το διάστημα της ακινησίας (περίπου 1.000 με 1.500 ευρώ ανά έτος με συντηρητική χρήση). Δεν είναι τυχαίο ότι το 50% των πινακίδων που κατατέθηκαν τα τελευταία χρόνια αφορούν μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα.

Με την πληρωμή των τελών ανάλογα με τους μήνες κυκλοφορίας, οι κάτοχοί τους εξασφαλίζουν και «αναλογικό» προσδιορισμό των τεκμηρίων διαβίωσης.

Υπολογίζεται ότι τη ρύθμιση εκμεταλλεύονται κάθε χρόνο 80.000 με 100.000 ιδιοκτήτες ΙΧ και δικύκλων.

Σύμφωνα με την απόφαση των προηγούμενων ετών που αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος προβλέπονται:

α) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

β) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

γ) για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (31.12.2018), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Για την αποφυγή λαθών και την ορθή εφαρμογή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

i. Η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος, το οποίο τηρείται στο αρχείο της ΔΟΥ.

ii. Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της άρσης, εάν δηλαδή αυτή γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.

Παράδειγμα 1

Για επιβατικό Ι.Χ. 1.000 κ. εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120 ευρώ. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται εγγράφως άρση ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2018:

* εάν επιλέξει την άρση για 1 μήνα τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120 ευρώ x (2/12)= 20 ευρώ. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη ΔΟΥ έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου, αφού ο μήνας
αυτός λογίζεται ολόκληρος για τις ανάγκες υπολογισμού των τελών.

* εάν επιλέξει την άρση για 3μήνες τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας θα είναι 120 ευρώ x (4/12)= 40 ευρώ. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη ΔΟΥ έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου.

* εάν επιλέξει την άρση για το υπόλοιπο του έτους, δηλαδή μέχρι 31-12-2018, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120 ευρώ x (7/12) + 120 ευρώ x (2/12) = 70 ευρώ + 20 ευρώ= 90 ευρώ.

Παράδειγμα 2

Για επιβατικό Ι.Χ. με εκπομπές 100γρ CO2/χλμ , τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι: 100 x 0,90 = 90 ευρώ. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2018:

* εάν επιλέξει την άρση για 1 μήνα τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 90 ευρώ x (2/12 ) = 15 ευρώ. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη ΔΟΥ έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου, αφού ο μήνας αυτός λογίζεται ολόκληρος για τις ανάγκες υπολογισμού των τελών.

* εάν επιλέξει την άρση για 3μήνες τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας θα είναι 90 ευρώ x (4/12) = 30 ευρώ. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη ΔΟΥ έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου.

* εάν επιλέξει την άρση για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2018, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12, δηλαδή 90 ευρώ x [(7/12) + (2/12)] = 90 ευρώ x (9/12) = 67,5 ευρώ.

Στην περίπτωση εκπρόθεσμης επιστροφής των στοιχείων, ή μη επιστροφής αυτών στη ΔΟΥ, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας, δηλαδή εάν ο κάτοχος του οχήματος έχει καταβάλει τέλη κυκλοφορίας για διάρκεια άρσης τριών μηνών (40 ευρώ) και δεν επιστρέψει τα στοιχεία (άδεια και πινακίδες ) εμπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 120 ευρώ x 2=240 ευρώ. Αυτονόητο είναι ότι δεν απαιτείται η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στη ΔΟΥ όταν η άρση γίνεται για το υπόλοιπο του έτους που περιλαμβάνει και τον τελευταίο μήνα του έτους 2018 (Δεκέμβριο), εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.