«Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας» είναι το θέμα διήμερου ελληνογαλλικού φόρουμ, που οργανώνουν το γαλλικό περιοδικό L’Observateur και η εφημερίδα Kαθημερινή στις 8 και 9 Φεβρουαρίου.

Για δύο ημέρες, τριάντα περίπου ομιλητές, προσωπικότητες του πολιτικού και του οικονομικού χώρου, από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη θα συναντηθούν για να μιλήσουν για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το 2018 είναι η χρονιά νέων θυσιών για τους Έλληνες, οι οποίοι υπόκεινται σε σκληρές δοκιμασίες εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι όμως και η χρονιά εξόδου από το πρόγραμμα βοήθειας που τέθηκε σε εφαρμογή στην αρχή της κρίσης του χρέους, σημάδι ότι οι εν λόγω προσπάθειες δεν ήταν εντελώς μάταιες», αναφέρει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος του Observateur Πιερ Χασκί, ο οποίος θα είναι εκ των συντονιστών στο φόρουμ.

«Τόσοι λόγοι για να ενδιαφερθούμε για την Ελλάδα το 2018, γιατί η χώρα αυτή, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξε το λίκνο της δημοκρατίας, κρατά επίσης ένα μέρος της ευρωπαϊκής ψυχής που πρέπει να διασώσουμε σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς», συνεχίζει και υπενθυμίζει ότι «την Αθήνα επέλεξε το περασμένο φθινόπωρο ο Εμανουέλ Μακρόν να βγάλει έναν από τους μεγάλους "ευρωπαϊκούς" λόγους στην αρχή της πενταετούς θητείας του, να σηκώσει το πέπλο των μεταρρυθμιστικών προτάσεών του για την Ε.Ε. που ανέλυσε στη συνέχεια στην Σορβόννη.

Στην Αθήνα πάλι πρέπει να πάμε για να καταλάβουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν παίζεται μόνον στο Παρίσι και το Βερολίνο, αλλά και στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, όπου φτάνουν οι μετανάστες του κόσμου που υποφέρει, όπου διακυβεύεται η ασφάλεια της ηπείρου. Εκεί επίσης, όπου συνάπτονται οι αυριανοί δεσμοί Κίνας-Ευρώπης και οι σχέσεις με χώρες που, χωρίς να ανήκουν στην Ε.Ε., διαδραματίζουν ρόλο για το μέλλον της. Τόσοι λόγοι για τον "L’Obs" να επιστρέψει στην Αθήνα για ένα νέο Φόρουμ, στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, για έναν διάλογο μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας, μεταξύ της Ευρώπης και του μέλλοντός της».

Στις εργασίες του φόρουμ αναμένεται να συμμετάσχουν εκ μέρους της γαλλικής πλευράς, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία κατά το κλείσιμο του φόρουμ, με τα «Συμπεράσματα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα».

Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Οι βασικές ενότητες είναι: «Είναι η στιγμή για επένδυση στην Ελλάδα;», «Σε ποια θέση βρίσκεται η Ευρώπη του Νότου;», «Ελλάδα-Ευρώπη: Αγαπιούνται ακόμα;», «Επιχειρήσεις: Η ελληνική επιτυχία».