Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου το βράδυ εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους για το πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο αφορά την επιδότηση της δόσης δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία για τους πληγέντες από την πανδημία. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως τώρα έχουν φτάσει τις 149.000, ενώ οι δικαιούχοι δυνητικά μπορούν να φτάσουν στις 230.000.

Αν και αρχικά προβλεπόταν ότι οι πρώτες καταβολές για επιδότηση των μηνιαίων δόσεων των δανείων θα ξεκινούσαν περί τα τέλη Οκτωβρίου, κυρίως για τα εξυπηρετούμενα δάνεια, η απόφαση για παράταση της προθεσμίας υποβολής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε πολλά δάνεια υπάρχει αναστολή των δόσεων έως το τέλος του έτους, άλλαξε τον αρχικό προγραμματισμό. Ειδικά για τις παραπάνω περιπτώσεις, ο μεγαλύτερος όγκος των πληρωμών αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη Νοεμβρίου ή το αργότερο τον Δεκέμβριο.

Με βάση τα νέα δεδομένα:

Εξυπηρετούμενα δάνεια

Εφόσον το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, ο δανειολήπτης- δικαιούχος της επιδότησης μπορεί να υποβάλει αίτηση έως τις 31 του μηνός στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αν λόγω κορωνοϊού έχει προχωρήσει σε αναστολή των δόσεων του δανείου, μπορεί να επιλέξει είτε να διακόψει την αναστολή και να ξεκινήσει να καταβάλει τη δόση, λαμβάνοντας την επιδότηση, είτε να περιμένει να λήξει η αναστολή πληρωμών και να ξεκινήσει να πληρώνει μετά λαμβάνοντας την επιδότηση. Η επιδότηση ξεκινά από το 90% της μηνιαίας δόσης για το α΄ τρίμηνο, υποχωρεί στο 80% το β΄ τρίμηνο και στο 70% το γ΄ τρίμηνο με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 600 ευρώ.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Στην περίπτωση που το δάνειο είναι «κόκκινο», η αίτηση που υποβάλλεται από τον δανειολήπτη - δικαιούχο της επιδότησης διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες μπορούν να ζητήσουν πρόσθετα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στη συνέχεια οι τράπεζες παρέχουν μία ή περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης οφειλών, εντός 30 ημερών. Για να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης, θα πρέπει το δάνειο να έχει ρυθμιστεί κατόπιν συμφωνίας με την τράπεζα και η σύμβαση να έχει υπογραφεί έως το τέλος του έτους. Για ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι οι πρώτες πληρωμές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν περί τα τέλη Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες, η επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από το 80% το α΄ τρίμηνο, υποχωρεί στο 70% το β΄ τρίμηνο και στο 60% το γ΄ τρίμηνο. Το ανώτερο ποσό επιδότησης ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Δάνεια που έχουν καταγγελθεί

Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή έχουν καταγγελθεί, καθώς για να ξεκινήσει η επιδότηση της δόσης του δανείου θα πρέπει να έχει προηγηθεί ρύθμιση μετά από συμφωνία οφειλέτη και τράπεζας. Για τα δάνεια με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες ή όσα έχουν καταγγελθεί, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης το α΄ τρίμηνο, στο 50% το β΄ τρίμηνο και στο 30% το γ΄ τρίμηνο και για ποσό έως 300 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι οι ενδιαφερόμενοι να συναινέσουν στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου. Παράλληλα, προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι δανειολήπτες κατά τη διάρκεια υποβολής της αίτησης καθώς αν έχουν προστατευόμενα μέλη που δεν έχουν ΑΦΜ (π.χ. ανήλικα τέκνα), πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν το πεδίο «δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Ε1». Διαφορετικά, ο δανειολήπτης δεν θα μπορέσει να συνεχίσει, καθώς η αίτηση θα ακυρωθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτόματα αναζητείται από την πλατφόρμα ο ΑΦΜ του προστατευόμενου μέλους, συνεπώς αφού δεν έχει ΑΦΜ η αίτηση, θα ακυρωθεί.

Πηγή: naftemporiki.gr