Στο «επίσημο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων αναμένεται να τεθεί το θέμα του χρέους, κατά τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει την προσεχή Πέμπτη (αναμένεται και συνεδρίαση του EWG) ο αρμόδιος επί των οικονομικών θεμάτων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Είναι πέρα από προφανές πως οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένονται πριν το Μάιο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με τις οποίες συνομίλησε το “bigbusiness.gr”, ενώ από τις συζητήσεις δε θα λείψει και το ελληνικής ιδιοκτησίας ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στρατηγικής για την περίοδο μετά την 20η Αυγούστου 2018, οπότε και ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα.

Ποιοι “τρέχουν” το εγχείρημα

Βασικό στοιχείο αποτελεί η σύνδεση των αναπτυξιακών στόχων της επόμενης περιόδου στη βάση της γαλλική πρότασης, η οποία συζητείται από κοινού με το ΔΝΤ, όπως πληροφορείται από αρμόδιες πηγές το “bigbusiness.gr”. Από ελληνικής πλευράς, ο αρμόδιος που “τρέχει” το ζήτημα της ελάφρυνσης είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ από την ευρωπαική πλευρά σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζουν ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, αλλά και ο κ. Φάιλμπριφ διάδοχος του Βίζερ στην κεφαλή του EWG. Όπως είναι αναμενόμενο, ο Πιερ Μοσκοβισί κατέχει τη γενική επίβλεψη του εγχειρήματος.

Αν μείνει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ φέρεται από την πλευρά του να συμμετέχει άμεσα σε όλες τις σχετικές διαδικασίες, εντούτοις δεν πρόκειται να εκφραστεί τελεσιδίκως παρά μόνο μετά τη Σύνοδό του τον Απρίλιο και αφού προηγηθούν οι σχετικές συζητήσεις που αναμένεται να γίνουν στην Ουάσιγκτον και με τη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον το ΔΝΤ συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε δεν πρόκειται να συνοδευτεί η ελάφρυνση από κάποιου είδους προαπαιτούμενα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του “bigbusiness.gr”, κάτι το οποίο δε θεωρείται σίγουρο, σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Τι θέλουν οι Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες πάντως δείχνουν να επιθυμούν (ανεξαρτήτως του χρέους) ένα πακέτο εποπτείας που θα παραμένει όμως μέσα στα όρια των λειτουργιών του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας (6/2pack) και στο οποίο...απευθύνθηκαν θέλοντας και μη και οι άλλες ευρωπαικές χώρες που εξήλθαν του Μνημονίου.

Πάντως, σε αυτό το πλαίσιο ενδέχεται να εισέλθουν και "θετικά μέτρα", όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, μετά τη λήξη του προγράμματος,σύμφωνα με πληροφορίες του “bigbusiness.gr”.