Ανάσα σε τουλάχιστον 10 επαγγελαμτικούς κλάδους που ζούν υπό συνθήκες οριακής δοκιμασίας σχεδόν σ’ ολη τη διάρκεια της κρίσης αναμένεται να δώσουν τα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ που θα διοχετευτούν στην αγορά μέσω του νέου προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ οίκον.

Του Νίκου Γρυλλάκη

Τα μεγάλα προβλήματα στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον ήταν η απίστευτη γραφειοκρατία και η πολύμηνη αναμονή των διακαιούχων. Εδώ και δυο χρόνια βρίσκονται στην αναμονή πάνω από 20.000 δικαιούχοι, ενώ 15.000 ικανοποιήθηκαν μετά από πολλές περιπέτειες.

Ωφελημένοι αναμένεται να βγούν από το νέο πρόγραμμα όσοι εμπλέκονται, μεταξύ άλλων με τζάμια, κουφώματα, μονώσεις, τέντες, ηλιακούς θερμοσίφωνες, κλιματιστικά, φωτοβολταικά, λέβητες, καυστήρες .Επίσης, εγκαταστάτες,τεχνικοί και μηχανικοί καθώς για κάθε παρέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης χρειάζεται τεχνική έκθεση από ενεργειακό επιθεωρητή. Κερδισμένες φυσικά θα έιναι και οι τράπεζες που συνδέονται με τη χρηματοδότηση της αγοράς .

Ανατροπές θα φέρει η εκτεταμένη εφαρμογή του νέου Εξοικονομώ κατ’ οίκον, αλλά και η αξιοποίηση των κινήτρων της νομιμοποίησης αυθαιρέτων και στην αγορά ακινήτων .

Σύμφωνα με το νέο Εξοικονομώ, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τις αρχές Μαρτίου, θα ωφεληθούν 45.000 νοικοκυριά, ωστόσο μέσα από τη νομιμοποίηση (συμψηφισμός προστίμου με παρεμβάσεις ενρεγειακής αναβάθμισης), ο αριθμός αυτός μπορεί να τριπλασιαστεί και να τετραπλασιαστεί .

Τα οφέλη επεκτείνονται και στο εθνικό ενεργειακό κόστος, αλλά φυσικά και στο περιβάλλον.

Στην Ελλάδα μάλιστα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια κτίρια με συνολική επιφάνεια 552 εκατομμύριων m2, τα οποία ευθύνονται για το 40 % της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Με βάση τα νούμερα αυτά και, με τελικό στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τον κτιριακό τομέα, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη μεθοδολογιών που θα οδηγήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων και τον ορθό ενεργειακό σχεδιασμό των νέων και υφιστάμενων κατασκευών.

Στον κτιριακό τομέα το 70 % της ενεργειακής κατανάλωσης οφείλεται στη θέρμανση και το δροσισμό. Μάλιστα η απώλεια θερμότητας το χειμώνα και η υπερθέρμανση το καλοκαίρι είναι αποτέλεσμα κατά ένα 50 % των τοίχων, των οροφών και των πατωμάτων και κατά ένα 25 % των κουφωμάτων.

Τα πλεονεκτήματα από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι τα ακόλουθα:

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων οδηγεί σε μικρότερο κόστος λειτουργίας του κτιρίου ειδικά μάλιστα σήμερα με τις τιμές των καυσίμων να αυξάνονται συνεχώς
Η ενεργειακή αναβάθμιση συντελεί στην προστασία του περιβάλλοντος
Η βελτίωση του εσωτερικού κλίματος και της ποιότητας ζωής και τέλος
Η αύξηση της αξίας του ακινήτου, καθώς ένα κτίριο με υψηλή ενεργειακή κλάση (μεγαλύτερη από Β) είναι οικονομικότερο στη χρήση από ένα χαμηλής κλάσης και μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο τίμημα κατά την πώληση ή την ενοικίαση.