Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, έφτασε πριν λίγη ώρα από τις Βρυξέλλες ένα επείγον τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση, με το οποίο ζητείται από την ελληνική πλευρά να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία των πλειστηριασμών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, ειδάλλως δεν πρόκειται να ξεκινήσει η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης!

Κατά τις ίδιες πάντοτε πηγές, στο σχετικό τελεσίγραφο γίνεται ευθεία αναφορά στο θέμα της πανδημίας και στο ότι έχουν υποχωρήσει πλέον αισθητά τα κρούσματα, γεγονός που οδηγεί τις υπηρεσίες της Κομισιόν στο επιχείρημα ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί κατοικιών και επαγγελματικής στέγης.

Στο δισέλιδο που απεστάλη εκθειάζεται μάλιστα το γεγονός ότι η κυβέρνηση, παρά το ότι για κάποιους μήνες μετά το καλοκαίρι έχασε τον έλεγχο της κατάστασης και οι θάνατοι εκτοξεύθηκαν, τελικά κατάφερε να τιθασσεύει την πανδημία, με αποτελέσμα τα κρούσματα να μειωθούν δραστικά και οι θάνατοι να πέσουν σε ελεγχόμενα πλέον επίπεδα. Αναφέρεται μάλιστα - σε μία προσπάθεια να ενισχυθούν τα επιχειρήματα των Βρυξελλών - ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα θα λάβει άλλες 300.000 δόσεις εμβολίων, ελέγχοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη σημερινή κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας.

Αυτό, όμως, που προκαλεί (άσχημη) εντύπωση είναι η σύνδεση που επιχειρείται του θέματος των πλειστηριασμών με τη συζήτηση για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και μάλιστα με επιτακτικό (εκβιαστικό;) τρόπο, καθώς αναφέρεται ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία συζήτηση, αν δεν ξεκινήσουν τώρα οι πλειστηριασμοί.

Από ελληνικής πλευράς, πάντως, θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση, καθώς οι συνέπειες της πανδημίας είναι ακόμα εδώ και ο ιός δεν πρόκειται να... εξαφανιστεί ως δια μαγείας, ενώ μπορεί να στοιχειοθετηθούν σοβαρά επιχειρήματα, με τα οποία να αποφευχθεί, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες ένα κύμα πλειστηριασμών, που προκαλούσε την οργή των άμεσα πληττόμενων, αλλά σηκώνοντας και ένα κύμα κοινωνικών αντιδράσεων, με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση θα αποφασίσει να αντιδράσει στο εν λόγω τελεσίγραφο, αξιοποιώντας όποιο νομικό οπλοστάσιο έχει στη διάθεσή της, ειδικά σε ότι αφορά έκτακτες και απρόβλεπτες καταστάσεις και εν συνεχεία να υπερασπιστεί όρους και ρυθμίσεις με βάση την αξία του ακινήτου ξεχωριστά για την πρώτη κατοικία και ξεχωριστά για την επαγγελματική στέγη για έναν μίνιμουμ αριθμό εργαζομένων.

Είναι βέβαιο ότι το όλο θέμα εξετάζεται σοβαρά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ειδικά μετά το τελεσίγραφο που έλαβε σήμερα και εντός των επόμενων ημερών πιθανότατα θα υπάρξουν εξελίξεις.