Σημάδια επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη «βλέπουν» ο ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέττα και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό, που βρίσκονται στην Ελλάδα για το συνέδριο του Economist.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ενρίκο Λέττα τονίζει ότι από την Ελλάδα φθάνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την οικονομική ανάκαμψη. «Μετά από χρόνια το ΑΕΠ ξανάρχισε να αυξάνεται και η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να συνεχισθεί και φέτος, ενώ η ανεργία-και εκείνη των νέων-μειώνεται. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρώτα απ΄όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο ελληνικός λαός, τα χρόνια αυτά, κατέβαλε τεράστια προσπάθεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η ελληνική βουλή, αφορούν πάρα πολλούς τομείς και, όπως συμβαίνει με όλες τις αλλαγές - πολλώ δε μάλλον όταν εφαρμόζονται σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα - μπορούν να φέρουν κάποιες στιγμές έντασης.»

Αναφέρει ακόμη πως «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι αναγκαίο να αντικαταστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όχι μόνον από τυπικής άποψης, αλλά και ουσιαστικής, και να μετατραπεί σε ένα πραγματικό ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης των χωρών μελών».

Για την Ευρωζώνη επισημαίνει πως «σήμερα έχουμε την μεγάλη ευκαιρία να δούμε να παίρνουν συγκεκριμένη μορφή κάποιες από τις βασικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες χρειάζεται η Ευρωζώνη, για να λειτουργήσει καλύτερα και να αυξήσει την αντοχή της σε μελλοντικές κρίσεις».

Η Ναταλί Λουαζό

Αναφερόμενη στη χώρα μας η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εδώ και 10 χρόνια η Ελλάδα έζησε μια πολύ δύσκολη περίοδο και πλήρωσε πολύ ακριβά λάθη του παρελθόντος. Αποτέλεσε μια μείζονα κρίση για την Ευρώπη, από την οποία πρέπει μαζί να εξαγάγουμε διδάγματα. Ακριβώς για αυτό η Γαλλία προτείνει την μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ: για να μην ξαναβρεθούμε ευάλωτοι μπροστά σε μια κρίση.

Τα θετικά μηνύματα είναι ήδη ορατά στην Ελλάδα, σημάδια που δείχνουν την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Η Γαλλία θέλει να συνοδεύσει την Ελλάδα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο όπου επανέρχεται η εμπιστοσύνη. Η Γαλλία είναι άλλωστε ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας για να επιτύχουμε, μέχρι το καλοκαίρι του 2018, την τήρηση όλων των δεσμεύσεων και να επιστρέψουμε σε μια θετική πορεία για τη χώρα σας.»

Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση, υπό την Αγγελα Μέρκελ, θα είναι «αποφασιστικά στρατευμένη υπέρ της Ευρώπης» δηλώνει η κ. Λουαζό. Προσθέτει δε, ότι ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος «έχουν ήδη προετοιμάσει το έδαφος για τις αποφάσεις σε σημαντικούς τομείς» από τον Δεκέμβριο του 2017.