Ο τομέας του πολιτισμού μπορεί να αποτελέσει μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης, αναζωογόνησης περιοχών και αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα μας, συνεισφέροντας στο εμπόριο, την ανάπτυξη και την απασχόληση, δήλωσε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση «Greece: Competing for Global Talent» που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Η συνεισφορά του κλάδου στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ είναι περί τα 500 δις ευρώ και περίπου το 7,5% του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης απασχολείται σε αυτό τον τομέα, ενώ ο κλάδος παρέχει ένα εμπορικό πλεόνασμα περίπου 8,7 δις ευρώ στην ΕΕ ως προς τα πολιτιστικά αγαθά. Στην Ελλάδα, ωστόσο, το ποσοστό που απασχολείται σε αυτό τον τομέα είναι κάτω του 3%», ανέφερε ο υφυπουργός.

Προκειμένου να οικοδομηθεί ένα αναπτυξιακό οικοσύστημα με βάση τον πολιτισμό και να δημιουργηθεί μία οικονομία εμπειριών καθώς και ένας ανθεκτικός πολιτιστικός τομέας πρέπει να γίνουν εκ βάθρων αλλαγές σε ζητήματα όπως, τα εργασιακά και τα φορολογικά, την εκπαίδευση και τις δεξιότητες, την προστασία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και στην ανάπτυξη κοινού τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς.

Μέρος της στρατηγικής του υπουργείου όπως δήλωσε ο κ. Γιατρομανωλάκης είναι η διεκδίκηση πόρων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση όλων των παραπάνω. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού, σύντομα θα υπάρξει λανσάρισμα νέας πλατφόρμας που θα ενθαρρύνει τη μετάφραση ελληνικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες, ενέργειες στο κομμάτι του κινηματογράφου, καθώς και μία πλατφόρμα ειδικά σχεδιασμένη για το ελληνικό design.

Ο Στάθης Καλύβας, Gladstone Professor of Government του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε με τη σειρά τους ότι «Ο πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει ως προστιθέμενη αξία σε αυτό που ονομάζουμε «οικονομία των επισκεπτών” και να συμβάλει στη διαδικασία του “εξευγενισμού” μία διαδικασία που έχει πολύ θετικές διαστάσεις».

«Ο πολιτισμός έχει δύο διαστάσεις. Έχουμε, δηλαδή, τον δημόσιο επίσημο πολιτισμό και τον πολιτισμό της καθημερινότητας, ο οποίος συνδέεται περισσότερο με την οικονομία των εμπειριών».

Τέλος ο καθηγητής Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, ξεκαθάρισε πως η ενθάρρυνση πολιτιστικών δραστηριοτήτων έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

«Μακροπρόθεσμα η επιτάχυνση της τεχνολογικής προόδου, κυρίως ψηφιακά, θα απελευθερώσει τις διαθέσιμες ώρες των ανθρώπων, αλλά θα καταργήσει και ορισμένες θέσεις εργασίας, δήλωσε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας πως «ο πολιτισμός, είτε από πλευράς παραγωγής είτε κατανάλωσης, θα κατέχει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι στην οικονομία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα».

Κλείνοντας, ο κ. Βέττας επεσήμανε πως «ο πολιτισμός πρέπει να έχει τοπικά χαρακτηριστικά. Η ψηφιακή ταχύτητα μάς δίνει πρόσβαση σε πληθώρα εικόνων παγκοσμίως, ωστόσο η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει ως τοπικό κέντρο που θα συγκεντρώνει κεφάλαια, ανθρώπους και ιδέες και θα διαφοροποιείται από την ομογενοποίηση. Ο καθηγητής σημείωσε πως, «παρόλο που έχουμε μία φιλελεύθερη και ασφαλή κοινωνία, παρατηρείται τόσο έλλειμμα στις τηλεπικοινωνιακές και ψηφιακές υποδομές όσο και η ύπαρξη ενός περίπλοκου πλαισίου δημιουργίας, όπου η φορολογία και η γραφειοκρατία δρουν ως ανασταλτικοί παράγοντες».

Χορηγός: Stanton Chase