«Η Ελλάδα οδεύει προς την έξοδο του οικονομικού προγράμματος το καλοκαίρι, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βγει, οι οικονομικοί δείκτες είναι ενθαρρυντικοί και χαιρετίζω τις σημαντικές προσπάθειες που κάνει», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ναταλί Λουαζό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη γαλλική πρεσβευτική κατοικία.

Όπως είπε, θεωρεί επίσης «ιδιαίτερη» τη στιγμή της επίσκεψής της και για την προώθηση του ευρωπαϊκού σχεδίου.

«Είναι σημαντικό να ανταλλάξουμε απόψεις με τις ελληνικές Αρχές για τις μεταρρυθμίσεις εντός της ΕΕ. Στη συνάντησή μου με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, υπήρξε κοινή προσέγγιση σε όλα τα ευρωπαϊκά θέματα» ανέφερε.

Καλό νέο ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κ. Λουαζό χαρακτήρισε «καλό νέο» τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, η οποία «έχει μία έντονη ευρωπαϊκή διάσταση» και δίνει «στήριξη σε πολλές από τις προτάσεις που κάναμε», όπως σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα προσέγγισης για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, αλλά και για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, εκφράζοντας τη θέση: «Προσβλέπουμε στη δημιουργία ενός χωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη». «Αν και η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει σχηματιστεί ακόμη και δεν πρέπει να προτρέχουμε, διαπιστώνω ότι το Βερολίνο είναι πιο ανοιχτό κι αυτό είναι καλό νέο» πρόσθεσε.

Για Σκοπιανό: Ευχόμαστε ο διάλογος να προχωρήσει και να καρποφορήσει

Στην ερώτηση εάν συζήτησε με τον κ. Κατρούγκαλο για την ΠΓΔΜ, απάντησε ότι υπήρξε μία γενική συζήτηση για τη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων και για τις προοπτικές που ανοίγονται στην περιοχή. Για την Ελλάδα, παρατήρησε, είναι μία προτεραιότητα δεδομένης της γεωγραφίας. Εκφράζοντας τη γενική θέση της Γαλλίας τόνισε ότι «οι διαφορές που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων, πρέπει να επιλυθούν και ακόμη περισσότερο όταν αφορούν και μία χώρα-μέλος της ΕΕ».

Ως προς τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, επισήμανε: «Δεν μπήκαμε στην ουσία του διαλόγου, αλλά ευχόμαστε ο διάλογος να προχωρήσει και να καρποφορήσει».

Ως προς τη σύνδεση του αποπληρωμής τού χρέους με την ανάπτυξη, υποστήριξε ότι ήταν μία γαλλική ιδέα που υιοθετήθηκε από την Ευρώπη επί της αρχής και τη δουλεύουμε σε τεχνικό επίπεδο. «Όσο η Ελλάδα είναι προσηλωμένη σε γενναίες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ελληνικό χρέος με τον πιο φιλόδοξο δυνατό τρόπο και τη θέση αυτήν τη συμμερίζονται όλο και περισσότεροι» υπογράμμισε.

Με αφορμή την έκδοση του επταετούς ομολόγου, η κ. Λουαζό είπε ότι «πήγε καλά», αποτελεί τη «δεύτερη θετική εμπειρία» και «είμαστε πεισμένοι για την ικανότητα της Ελλάδας να βγει από το πρόγραμμα όπως προβλέπεται αυτό το καλοκαίρι. Οφείλουμε να ορίσουμε μαζί με την Ελλάδα τη συνέχεια της σχέσης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας». Ειδικά για τη μεγάλη πτώση της Γουόλ Στρίτ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος να τρελαινόμαστε επειδή η Γουόλ Στριτ είχε μία εξέλιξη που στην πραγματικότητα ήταν μία διόρθωση, μία εξυγίανση».

Αναφερόμενη στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, τόνισε ότι «η Γαλλία είναι η δεύτερη χώρα στον αριθμό μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα με την οποία έχουμε πλήρως καλύψει τις υποχρεώσεις μας. Η Γαλλία έδειξε την αλληλεγγύη της, ενώ άλλες χώρες δεν κατάλαβαν τι θα πει αλληλεγγύη και αυτό μας λυπεί και το καταγγέλλουμε». Για την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε καταυλισμό προσφύγων στη Μαλακάσα, που στηρίζεται από γαλλική ΜΚΟ επισήμανε: «Πήγαμε επί τόπου για να στηρίξουμε τους υπεύθυνους της οργάνωσης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή βοήθειας αυτών που ζητούν άσυλο, να τους τιμήσουμε γιατί δουλεύουν με επαγγελματισμό και δέσμευση».

Η κ. Λουαζό ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αιτήσεις ασύλου, διευκρινίζοντας: «Αυτό το εννοώ και για τη Γαλλία, δεν δίνω μαθήματα στην Ελλάδα, αλλά οι διαδικασίες αυτές είναι πολύ αργές» «Πρέπει, επίσης, να αναθεωρήσουμε το ευρωπαϊκό καθεστώς ασύλου και να εναρμονίσουμε τις διαδικασίες, να ενισχύσουμε και την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μία καινούργια κρίση. Πρέπει να είμαστε και πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης, που είναι το δεύτερο πιο αποδοτικό στον κόσμο» πρόσθεσε.

Η Γαλλίδα υπουργός εξέφρασε τη λύπη της για την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μίας πανευρωπαϊκής λίστας βουλευτών, ενόψει των ευρωεκλογών του 2019, λέγοντας: «Λυπούμεθα γιατί το Brexit και η αποχώρηση των Βρετανών βουλευτών είναι μία ιστορική ευκαιρία να εφαρμόσουμε αυτήν την πρόταση, καθώς διαπιστώνουμε ότι προεκλογικά κυριαρχούν οι εθνικές πολιτικές και τα κόμματα αφιερώνουν λίγο χώρο στα ευρωπαϊκά θέματα. Αυτή η πανευρωπαϊκή λίστα θα ωθούσε τα κόμματα για μία ευρωπαϊκή διάσταση. Οι χώρες που είμαστε υπέρ πρέπει να συνεχίσουμε να το διεκδικούμε».

Ως προς τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα του Brexit, παρατήρησε ότι η ΕΕ των 27 είναι ενωμένη έναντι της διαπραγμάτευσης, «γι' αυτό και ορίσαμε τον Μ. Μπαρνιέ, ως τον μόνο διαπραγματευτή στον οποίο εμπιστευόμαστε τις διαδοχικές εντολές των διαπραγματεύσεων που έχουν υιοθετήσει οι 27. Τώρα, εν αναμονή της τρίτης εντολής τον Μάρτιο, για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, συζητάμε τις δεσμεύσεις σημείο προς σημείο, αλλά περιμένουμε πρώτα τη συνολική βρετανική πρόταση, γιατί αυτοί θέλουν να φύγουν και πρέπει να μας πουν πού θέλουν να πάνε. Ως τώρα οι 27 είμαστε απολύτως ενωμένοι. Αντίθετα, αυτό που διαπιστώνουμε είναι οι εντάσεις και πολλές φορές οι διαφωνίες στους κόλπους τη βρετανικής πολιτικής τάξης. Γι' αυτό θέλουμε να μας πουν αυτοί την πρότασή τους».